Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Víte, proč Řekové patří k jednomu z nejzdravějších národů na světě a dožívají se velmi vysokého věku? Kromě veselé povahy a lásky k životu jim k tomu přispívá také dobré jídlo. Základem jejich lahodného jídelníčku jsou čerstvé suroviny, zelenina, domácí sýry a hlavně kvalitní olivový olej. Obohaťte také vy váš jídelníček o tajemství, která věděli již antičtí Řekové.

Víte, proč Řekové patří k jednomu z nejzdravějších národů na světě a dožívají se velmi vysokého věku? Kromě veselé povahy a lásky k životu jim k tomu přispívá také dobré jídlo. Základem jejich lahodného jídelníčku jsou čerstvé suroviny, zelenina, domácí sýry a hlavně kvalitní olivový olej. Obohaťte také vy váš jídelníček o tajemství, která věděli již antičtí Řekové.

Na začátku letních měsíců se většina z nás těší na dlouhá a slunečná odpoledne strávená na terase s přáteli. K tomu neodmyslitelně patří i grilování a lehké letní saláty. Inspiraci pro oživení klasických pokrmů najdete také na Peloponésu. Ogrilujte dobře ochucenou cuketu, papriky plněné sýrem feta a nezapomeňte na čerstvý zeleninový salát. Potěšíte nejen své chuťové pohárky, ale také štíhlou linii. Důležité je dochucení pokrmů typickým kořením a nikdy nesmí chybět ten nejlepší olivový olej. Výhodou řecké kuchyně je, že využívá především čerstvé a sezónní potraviny a je bohatá na rostlinné potraviny a mononenasycené tuky, které uvítá i naše srdce.

Jak vybrat správný olivový olej?

Chuť oleje závisí na typu oliv, ale také na způsobu zpracování. Při výběru vám může být pomůckou i barva. Většinou platí, že oleje zelené až hnědozelené barvy mají výraznější chuť. Minerva Extra panenský olivový olej je unikátní tím, že má příjemné aroma a zachovává původní chuť čerstvých oliv. Kromě kulinářského zážitku dodá tělu vitamíny, které posilují imunitu a podporují trávení. Ideální je do zeleninových salátů i na grilování. Pro odlehčení vařených pokrmů sáhněte po olivovém oleji Minerva Classic. Je to kombinace extra panenského a rafinovaného oleje a v Řecku patří mezi nejpoužívanější. Velice specifickým olejem je Minerva Kalamata, který pochází z vybraných oliv ze slunečné oblasti Kalamata. Olej z těchto oliv má unikátní vlastnosti, je hutný, silný, plný chutí a s nezaměnitelnou silnou vůní oliv. Je ideální do pokrmů, kde jeho chuť může vyniknout, do salátů nebo do těstovin, či jen tak samotný na čerstvé pečivo. I ty nejnáročnější spotřebitele potěší Minerva Bio extra panenský olivový olej, který je vyráběný v souladu regulí pro organické BIO výrobky. Díky příjemnému aroma, nezaměnitelné chuti a vůni čerstvých oliv promění pokrmy v delikatesu. Navíc se hodí jak do teplé, tak do studené kuchyně. 

Více o řeckých olivových olejích Minerva na www.minerva-foods.com/cz.

Vyzkoušejte Spanakopitu - lehkou řeckou svačinku

Tradiční pokrm Spanakopita je v Řecku lahůdkou již přes 400 let. Lze ho servírovat jak teplý, tak studený.

     Na přípravu Spanakopity potřebujete:

     Filo těsto:

      350 g mouky hladké

      1/2 lžička soli

      125 ml horké vody

      2 lžíce olivového oleje (Minerva Extra panenský olivový olej)

      Nebo můžete použít listové těsto

      Náplň dle vlastní chuti:

      Feta sýr, špenát, kozí sýr, olivy, sušené rajčata, míchané vejce se slaninou

Postup přípravy:

Do velké mísy dejte hladkou mouku a za stálého míchání přidávejte horkou vodu. Těsto míchejte ještě asi 10 minut. Do těsta poté přidejte olivový olej a důkladně ho vpracujte. Těsto poté přikryjte a nechte ho dvě hodiny odpočinout. Vypracované těsto je potřeba vyválet dotenka a poté ho nakrájejte na čtverečky, které se plní libovolnou náplní.

Můžete naplnit sýrem feta, olivami, špenátem, sušenými rajčaty nebo míchanými vejci se slaninou. Přehnuté a naplněné těsto vždy zmáčkněte vidličkou, aby se při pečení neotevřelo.

PR článek

Komentáře

jana

26. 8. 2014 14:33

saminka365 - píší, že se to peče....vyzkouším, může být velmi dobré

saminka365@seznam.cz

28. 7. 2014 08:32

To se peče nebo vaří?

hana

19. 7. 2014 10:45

:-?musim to vyzkouset , asi je to na zpusob nudloveho testa coz muze byt dobre ,Dekuji za tip

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více