Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
9. 5. 2024 Vaření
Čerstvá zelenina a bylinky jsou čím dál častěji vyhledávanějšími ingrediencemi v našich kuchyních. Polévkové koření si mnoho domácností připravuje sušením vlastních bylinek, vytvořit si jde i obdoba maggi. My se ovšem podíváme na přípravu skvělého mraženého doplňku do mnoha pokrmů.
Čerstvost bez chemie
V dnešní době, kdy si mnoho lidí začíná více cenit kvality potravin, které konzumují, se stává trendem připravovat si jídlo od základu. Tedy včetně kořenících směsí. Jedním z nejzákladnějších koření, které se v našich kuchyních objevuje, je to polévkové. Tato směs bylinek a koření může oblíbeným pokrmům dodat skvělou chuť a vůni, přitom je domácí příprava snadná.
Mohlo by vás zajímat
Domácí koření
Vesměs stačí si usušit zeleninu, jako je mrkev, celer, petržel, rajčata a všechnu další, jejíž chuť máte rádi. Přidáte oblíbené bylinky, například majoránku, bazalku, rozmarýn či tymián, a nezapomenete ani na sůl, pepř a třeba trochu nového koření nebo bobkového listu. Poté stačí vše důsledně smíchat a v mixéru přetvořit na prášek, který už nám bude připomínat koření, na které jsme zvyklí z obchodů.
Mražený pomocník
Variantou je však také výroba zeleninových kostek, které svým způsobem mohou připomínat bujón. Stejně jako libečkové maggi jsou ovšem čistě přírodní a navíc je jejich trvanlivost opravdu dlouhá. Vzhledem k tomu, že se mrazí, nepodléhají rychlé „zkáze“, neplesniví a hlavně je máte po ruce vždy, když potřebujete povzbudit chuť polévky nebo omáčky.
Jak na svém instagramovém účtu ukázala uživatelka lilchef_lenka, je příprava těchto kostek, plných chutí a vůní otázkou pár chvil a jako pomocníky je rozhodně oceníte. A navíc, na každé jídlo, kde chcete zeleninový „malý zázrak“ použit, tedy vývar, rizoto, omáčku nebo krémové polévky, stačí použít jednu kostku.
Zeleninové kostky
Na přípravu chutných kostek budete potřebovat: 3 mrkve, 1 kedlubnu, 1/2 celeru, 3 cibule, 2 petržele, čerstvé listy petržele, olivový olej (není podmínkou).
Jak na to?
- Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte.
- Rozložte na plech vyložený pečicím papírem (můžete pokapat olivovým olejem) a pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 45 minut.
- Poté zeleninu rozmixujte spolu s čerstvými listy petržele a směs vložte do formy na led, popřípadě třeba do prázdného „vnitřku“ bonboniéry.
- Nechte v mrazáku a podle potřeby vyjměte požadovaný počet kostek a využijte.
Náš tip: Pokud máte rádi vývary, připravte si výborný hovězí podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Holka u plotny radí: Dušená kedlubna se zakysanou smetanou a vejcem ochuceným řepou chutná skvěle
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 5 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 23 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat z libečku „maggi“? Kromě svazku aromatické bylinky stačí jen voda, sůl a olej a postup, který zvládne každý
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Rakům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty