Josef Maršálek „dopekl“ i dotančil ve StarDance. Tohle v závěrečné řeči slavný cukrář vzkázal všem divákům
2. 12. 2023 Rozhovory a reportáže
Soutěž StarDance dnes skončila pro cukráře Josefa Maršálka. Koblihy, foccaie a další dobroty už od něj každý pátek a sobotu ostatní soutěžící nedostanu. Nejvíc ale překvapil tím, co vzkázal divákům.
Skoro až do finále
Že se mistr cukrář dostane tak daleko v taneční soutěži, to asi nečekal nikdo. Na plná ústa to dnes sdělila celému národu jeho taneční partnerka Adriana Mašková. Jak už jsme psali dříve, Josef Maršálek, šel do soutěže s tím, že si ji chce užít.
Tanči tak, jako by se nikdo nedíval. To je a bylo Josefovo motto a z jeho tanců to bylo znát. Zkrátka si to užíval. A aby si soutěž a hlavně tréninky užili i jeho kolegové, nosil jim týden co týden nějaké dobroty.
„Jen za prvních šest dílů padlo asi 180 kg surovin. Čokoláda, máslo, oříšky, ovoce, zelenina…,“ vyjmenoval už dříve Josef Maršálek pro Toprecepty.cz s tím, že pekl vždy na pátek, kdy se nejvíc zkouší, ale i na sobotu, kdy je přímý přenos.
„Nosíval jsem od začátku něco slaného, obvykle nějaké focaccie, buď olivové nebo špenátové, s kozím sýrem nebo s balzamikovou cibulku. Ale pak už jsem to psychicky nevydržel a nosím focaccie i něco sladkého,“ přiznal se smíchem porotce pořadu Peče celá země.
Jak nám přitom prozradil, jeden Maršálkův plech s italským pečivem focaccia má zhruba 3 kg, obvykle pekl Josef pro kolegy plechy tři a plus něco sladkého, takže jen na pátek to bývalo asi 10 kg těch nejlepších slaných i sladkých dobrot. Ostatně, legendární jsou jeho koblihy.
Mohlo by vás zajímat
Král koblihář
Ty koblihy, o kterých Marek Eben prohlásil, že jsou jak odjištěný ruční granát! Tak těchto „granátů“ upekl Josef přesně pětačtyřicet. A konkrétně tyhle koblihy, na které najdete recept v Maršálkově kuchařce Kynuté, tak na ty padlo asi 2,5 kila těsta a 1,5 kila náplně, tedy vanilkového krému. Do krému použil cukrář chuťově výjimečnou vanilku z Tanzánie a místo mléka smetanu. Jak totiž sám říká, neumí dělat věci napůl.
„Já když už, tak už. Buď něco dělám, nebo nedělám, nemám nic mezi tím. Neumím šuntovat,“ svěřil se nám. Prostřednictvím televizních obrazovek vyslal také vzkaz divákům: „Doma u obrazovek všechny obejměte, řekněte jim, že je máte rádi, a prosím vás, nezaobírejte se sra*kama. Život je strašně krátký,“ prohlásil za mohutného aplausu všech tanečníků i diváků v sále.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nařezat špekáčky, aby se dokonale propekly a nespálily? K nejlepším metodám patří ježek nebo chobotnice
Josta na zahradě: Tento kříženec angreštu a černého rybízu potřebuje dostatek prostoru. Využití je obdobné
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 3 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 5 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 8 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 10 hodinami
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno 30. 4. 2024 16:58
Přečtěte si Zobrazit více
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Jak na správné vypracování kynutého těsta? 7 užitečných tipů od Josefa Maršálka
Josef Maršálek k pečení pro StarDance: Padlo už asi 180 kg čokolády, másla a ovoce, neumím šuntovat, říká cukrář