Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Babiččiny blbouny neboli ovocné kynuté knedlíky patří mezi sladké poklady české kuchyně. Můžeme si je připravit s čerstvým ovocem, ale také s povidly nebo marmeládou podle toho, co máme k dispozici.

Jak na ovocné kynuté knedlíky

Blbouni, to je lidový název pro ovocné kynuté knedlíky. Možná jen okolo této klasické české dobroty obcházíme a netroufáme si na ni. Ale příprava není tak těžká, jak vypadá.

Ovocné kynuté knedlíky si můžeme připravit s čerstvým ovocem (jahody, švestky, borůvky, jablka), ale také s povidly nebo marmeládou. Pak už na ně patří i nějaká ta ozdoba. Stačí tvaroh, skořice, případně cukr a máslo. Výborný sladký oběd je hotov.

Jak vařit ovocné kynuté knedlíky

Než dáme kynuté knedlíky vařit, je třeba je správně připravit. Není na škodu si občas připomenout, jak na to. Nejprve v mouce připravte kvásek z rozdrobeného droždí, trošky cukru a vlahého mléka. Po zhruba čtvrthodině vypracujte z mouky, vejce, soli a zbytku mléka hladké těsto a nechte ho v teple kynout asi hodinu. Jemně prohnětejte, vyválejte, vytvořte knedlíky a hotové ještě nechte zhruba 10 minut dokynout. Knedlíky se pak dají tepelně upravit dvěma způsoby.

  1. Vaření ve vodě. Knedlíky vložte do vařící vody a vařte podle velikosti 5-12 minut. V polovině vaření otočte vařečkou knedlíky, které vyplavaly. Hotové knedlíky vyndejte z vody a propíchejte vidličkou.
  2. Vaření v páře. Na hrnec s vroucí vodou postavte cedník a pomastěte ho máslem nebo vyložte propíchaným pečicím papírem. Vložte knedlíky, zakryjte pokličkou a nastavte časovač na zhruba 20 minut (záleží na velikosti knedlíků). Po uvaření knedlíky propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit babiččiny blbouny

Na zhruba 16 kusů potřebujete: 400 g polohrubé mouky, 200 ml mléka (dle potřeby), 21 g čerstvého droždí, 3-4 lžíce cukru moučka a 1 vejce. Náplň: švestky (meruňky, třešně, jahody), případně povidla. Na posypání: mletý mák, tvaroh na strouhání, moučkový cukr a trošku másla na přelití.

Jak na to? Do mísy prosejte mouku a do ní udělejte větší důlek. Do důlku rozdrobte droždí, posypte moučkovým cukrem a zalijte necelou polovinou vlažného mléka. Trošku zasypte moukou a promíchejte obsah důlku. Nechte vzejít kvásek, trvá to asi čtvrt hodiny.

Do zbytku mléka přimíchejte vajíčko a vše přilijte ke kvásku a mouce. Vymíchejte hladké těsto. V teple nechte kynout asi hodinu. Pak těsto lehce prohnětejte a jemně vyválejte na válu posypaném polohrubou moukou. Větším hrnkem vykrojte kolečka. Do nich dejte ovoce, knedlík zabalte a v ruce dotvořte kuličku. Dejte stranou odpočívat asi 10 minut, aby ještě nakynuly.

Připravte si hrnec s vroucí vodou a dokynuté knedlíky dejte vařit. Trvá to zhruba 5-12 minut (podle velikosti knedlíků). V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly na povrch, vařečkou otočte, aby se uvařily po celé ploše. Knedlíky jsou uvařené, když se po zapíchnutí párátka nelepí těsto. Vyndejte je z vody děrovanou naběračkou a propíchejte je vidličkou. Na talíři knedlíky posypejte cukrem, mákem nebo nastrouhaným tvarohem a polijte rozpuštěným máslem.

Náš tip: Připravte si babiččiny blbouny podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie