Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurka osvěží lépe než sklenice vody

Nestíháte dodržovat pitný režim? Dejte si okurkový salát. Divy na sebe nenechají dlouho čekat. Okurka je totiž perfektním hydratačním doplňkem jídelníčku. “Nakopne” váš organismus lépe než sklenice vody, a má také prokazatelné kosmetické účinky. Osvěží dech, rozzáří pleť a z nepoddajného vrabčího hnízda udělá lví hřívu. Začněme ale pěkně popořádku.


Autor článku: Ing. Václav Psota, Ph.D., rostlinolékař, Farma Bezdínek

Expertka (nejen) na povánoční kila

Okurka setá neboli Cucumis sativus skrývá ve své dužině hotové regenerační lázně. Díky 95% obsahu vody patří na první příčky hitparády o nejšťavnatější zeleninu. Nemůžeme se tedy divit, že byla zvolena jednou z nejlepších složek zeštihlovací diety. Rozená expertka na nadbytečná kila obsahuje ve 100 gramech pouze 15 kalorií, což je zhruba 1 % potřebné denní dávky energie pro dospělého člověka. Jedná se tak o ideálního zabijáka hladu bez nadměrného zvýšení denního kalorického příjmu.

Pokud není tělo dostatečně hydratované dostavuje se pocit únavy, bolest hlavy, slabost a mnoho dalších negativních jevů. Ne nadarmo se říká, že bychom měli denně správně vypít až 3 litry vody. Při vyšší fyzické námaze se navíc nutné množství výrazně zvyšuje. Okurka je díky svému vysokému obsahu vody přímo stvořená k osvěžení. Vzhledem k obsahu minerálních solí a vitamínů může hravě konkurovat i takovým hydratačním přeborníkům jako jsou klasické minerálky. A co teprve její léčivé účinky – ty by vydaly na knihu.

Okurka je vitamínová bomba

Je všeobecně známo, že pro dobrou kondici našich kostí potřebujeme dostatečné množství vápníků. V opačném případě nám hrozí riziko vzniku artrózy, zlomenin, řídnutí kostní tkáně a jiných negativních jevů. Důležitou roli v tom hraje také vitamín K, který zlepšuje absorpci vápníku v našem těle. Sníme-li jednu větší okurku, můžeme našemu tělu dodat až 50 % doporučené denní dávky vitamínu K, který má navíc vliv na srážlivost krve a metabolismus proteinů cévních stěn.

Zelená krasavice z čeledi tykvovité si vede obstojně i na kosmetickém poli, obsahuje totiž skupinu látek, které doslova hýčkají pleť. Už naše babičky si přikládaly slupky nebo kolečka na obličej a okurkové masky jsou také známou tradiční lázeňskou procedurou. Exokarp (slupka) okurky je navíc nezanedbatelným zdrojem síry a křemíku. Častá konzumace okurek tak výrazně urychlí růst a pevnost vlasů.

Okurka namísto žvýkačky

Čeká vás důležité pracovní jednání a chcete mít svěží dech? Ne, to není začátek reklamy na žvýkačky, ale vhodná příležitost dát si okurku. Nepříjemný pocit a zápach v ústech vzniká bakteriálním rozkladem zbytků jídla. Okurka je nejen šťavnatá a plná vlákniny, ale látky v ní obsažené také stimulují produkci slin. Dopřejte si kolečko okurky cca 20 minut po obědě a svěží dech vás nemine. A co víc, pravidelnou konzumací váš chrup ochráníte před vznikem kazů.

S čím dalším si okurka poradí? Dokáže například potlačit chronické záněty, snížit riziko vzniku rakoviny, pomoci při problémech se zácpou a poslouží také jako prevence migrény.

Většina potravin, které jíme, má spíše kyselé pH. Často tak může docházet k přílišnému okyselování našeho organismu. I v tomto případě přináší okurka řešení. Její pH je totiž zásadité. Proto je vhodnou potravinou pro diabetiky (stimuluje tvorbu insulinu). Takže pokud ještě nemají okurky místo ve vašem jídelníčku, je na čase s tím něco udělat.

Se slupkou nebo bez, to je oč tu běží

Konzumenti okurek se dělí na dvě skupiny. Jedna loupe a druhá je jí i se slupkou. Co je lepší? Světlo do této otázky můžeme vnést, pokud si porovnáme nutriční složení syrové neloupané okurky se stejnou okurkou zbavenou slupky. Velmi dobře nám k tomu poslouží údaje nutriční databáze potravin, kterou sestavuje Ministerstvo zemědělství USA na základě obsáhlého vzorku statistických dat. Je z ní na první pohled patrné, že se odstraněním slupky vzdáváme nemalého množství minerálů – zejména železa a zinku, v případě vitamínů se pak připravujeme hlavně o vitamín B6, niacin a vitamín K. A klesá i energetická hodnota.

A co z toho tedy plyne?

Dopřejme si svěží okurku i se slupkou.

Samozřejmě takovou, u které máme jistotu, že byla vypěstována s ohledem na kvalitu a neobsahuje rezidua pesticidů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Archiv Farma Bezdínek

Komentáře

janatka janatka

5. 3. 2019 15:11

Už se těším na naše okurky ze skleníku.:-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více