Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se dá využít nanotechnologie v kuchyni?

Každá správná domácí hospodyňka má za cíl mít v každé místnosti dokonalou čistotu. Při úklidu se přitom dá využít celá řada klasických i moderních přípravků a pomůcek. Díky jejich neustálému zdokonalování se dnes s údržbou čistoty a hygieny v domácnosti už zdaleka nemusíte trápit tak, jak tomu bylo ještě před nějakými deseti či dvaceti lety. Jedním z moderních prvků je využití nanotechnologie.

Co je nanotechnologie a nanoimpregnace?

V první řadě je dobré zmínit, co se pod oním pojmem nanotechnologie vlastně skrývá. Vědci se jí v posledních letech hodně zabývají. Jde o princip, kdy se využívají atomy jako malé částice, které následně fungují například jako ochrana kovů a mnoha dalších látek, a to v daleko větší efektivitě nežli větší částice. Zmínit lze takzvaný efekt lotosového květu, kdy kapky vody díky impregnaci stékají a neudržují se na předmětech, které jsou takto ošetřeny.
 
Proto jsou přípravky, které tuto technologii využívají, daleko účinnější. V současné době se už zcela běžně dá pořídit kupříkladu nanoimpregnace na kovové nerezové předměty, ale také impregnační přípravky na bázi nanotechnologie, které využijete k ochraně laku vašeho automobilu, k údržbě dřevěných materiálů a v mnoha dalších případech. Možnosti užití nanoimpregnačních a ochranných přípravků jsou stále rozmanitější.

Proč využívat nanoimpregnaci?

V zásadě platí, že nanoimpregnace, jež je nejvyužívanější z nanoproduktů, má velmi dobré vlastnosti. Především je velmi účinná a má daleko delší trvanlivost nežli v případě, kdy povrchy, které chcete ochránit před poškozením a znečištěním, ošetřujete běžnými chemickými či přírodními produkty. Jde sice o nákladnější investici, díky zmíněné kvalitě a účinnosti se ale rozhodně vyplatí do nanoimpregnace investovat. Běžně je už k dostání i ve vybraných internetových obchodech. Je zde ale vhodné zmínit, že jako u mnoha jiných produktů platí tato zásada: přípravky na bázi nanotechnologie kupujte jen u osvědčených prodejců, kteří nabízejí značkové zboží. V tuzemsku jsou dostupné třeba produkty značky NanoConcept, která má své sídlo v sousedním Německu. Škála jejích produktů je velmi rozmanitá a dochází k jejímu neustálému obohacování.

Možnosti využití v kuchyni

Prostor kuchyně je ve většině domácností jedním z nejvytíženějších míst. Proto není divu, že je zde zapotřebí provádět poměrně pravidelně dostatečně intenzivní úklid. Na kuchyňské lince, sporáku a v jejich okolí vlivem vaření a přípravy pokrmů dochází k tvorbě nánosu mastnoty a dalších nečistot.
 
Impregnační a čisticí přípravky na bázi nanotechnologie mají vysoký odpuzující efekt. Zabrání se tak nejen tvorbě mastnoty, ale také kontaktu s vodou a vlhkostí. Díky tomu snadno ochráníte například kovové části nábytku před rezivěním. V neposlední řadě zamezíte tvorbě plísní, která by jinak vznikla při trvalejším kontaktu dřevěných materiálů s vodními kapkami. Souvisí to se zmíněným efektem lotosového květu, jenž je pro nanoimpregnaci charakteristickým jevem.
 
Oblíbené jsou nyní speciální nano čisticí houbičky, jež využijete v kuchyni i koupelně. Jsou nejen efektivní, ale zároveň i vyhovující z hlediska hygienických nároků, což bývá u klasických houbiček dosti značným problémem.
 
V kuchyni se dá nanotechnologie, respektive produkty na její bázi, využít skutečně k ochraně prakticky kompletního nábytku. Dokonce zabráníte i případnému poškrábání dvířek u linky, pracovní desky apod. Stačí si jen pořídit vhodný produkt a při jeho aplikaci se držet stanoveného postupu. Velkou výhodou je fakt, že impregnaci nemusíte nanášet nijak často, vydrží totiž poměrně dlouhou dobu.
 

Marie

Naposledy jste si prohlédli