Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kouzlo podzimní diety: 5 potravin, se kterými zdravě a hravě zazimujete své tělo!
Zdroj: congerdesign, Pixabay.com

Dny letních salátů jsou u konce, ale to nutně nemusí znamenat stopku v přísunu vitamínů, minerálů a dalších výživných látek, bez kterých se naše tělo ve stále chladnějším počasí jednoduše neobejde. Při obměně letního šatníku za ten podzimní, kdy vrstev stále přibývá a občas je třeba nasadit i čepici, však často zapomínáme, že pro naše tělo je třeba podobnou změnu vnést i do jídelníčku. Podívejme se na několik sezónních potravin, které napomáhají k hormonální rovnováze, posílí váš imunitní systém, působí jako energetická bomba a pomůžou vám cítit se před chladnou zimou fit!

Brusinky

Po celý rok se dají koupit sušené, v džusech nebo omáčkách – odteď až do prosince je však možné ve vyšších polohách nasbírat brusinky úplně čerstvé! Brusinky jsou plné vitamínu C a E. Zároveň obsahují hořčík, který napomáhá při tvorbě kostí a pomáhá nám zbavit se křečí. Brusinek bychom si na podzim měli všímat i pro jejich velký obsah fytonutrientů – rostlinných látek, které pomáhají naše tělo chránit před bakteriemi a mají protizánětlivé účinky.

Tip: A co víc, brusinky jsou ideální nízkokalorická surovina: půl hrnku brusinek obsahuje jen 25 kalorií.

Dýně

Dýně už dávno nejsou jen symbolem Halloweenu! Zkuste třeba místo brambor jako přílohu připravit šťouchanou dýni a dáte jídlu úplně nový rozměr. Dýně jsou superzdroj vitamínu A a jsou výborné k posílení imunity, když se ochladí.

Tip: Při zpracování nevyhazujte semínka! Ta jsou totiž plná vlákniny a mononenasycených mastných kyselin, které jsou nenahraditelné pro naše srdce.

Jablka

Výborná svačina, když nestíháte, a přesto máte hlad. Díky vláknině vás zasytí a přírodní cukry dodají tak potřebnou energii do následujících mdlých dnů. Jablka jsou ideální jako přírodní sladidlo do zákusků a dalších dobrot.

Tip: Potřebujete další dobrý důvod, proč jíst jablka? Pomohu vám s vyváženějším stravováním! Vědci z newyorské Cornellovy univerzity totiž zjistili, že lidé, kteří před nákupem v supermarketu snědli jablko, koupili až o 28 % víc zeleniny než ti, kteří se jablkem před nákupem neposilnili.

Batáty

Věděli jste, že batáty lze díky jejich výživnosti započítat mezi 5 porcí ovoce, které by měl člověk denně sníst? O obyčejných bramborách však stejnou věc říct nemůžeme. I když stále nejsou častou surovinou v českých kuchyních, obsahují vlákninu, vitamíny C a B6 nebo například beta-karoten – antioxidantovou bombu, která chtání lidské buňky před poškozením a v těle se přetváří na vitamín A.

Tip: Nakrájejte je na plátky a nechte 7 minut podusit. Batáty budou nejen chutnější, ale tímto způsobem z nich dostanete maximum výživných látek.

Kapusta

Jeden z mála druhů listové zeleniny, který je odolný vůči chladu a některé odrůdy kapusty můžete sklízet i v mrazivém prosinci. Nekorunovaná královna zeleniny přetéká vitamíny A, C, E a K a je bohatá na bílkoviny. V kapustě najdeme i antioxidant lutein – ten podporuje zdraví očí a pokožky.

Tip: Kapustu je nejlepší zkonzumovat ihned po zakoupení. Časem totiž hořkne a ztrácí všechny pro tělo tak potřebné látky.

Pokud zařadíte výše uvedené potraviny do vašeho současného jídelníčku, nemusíte se bát, že by vás zima zaskočila! Budete posílení a připraveni čelist chladu, sněhu a čemukoliv, co přijde.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více