Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dieta podle krevní skupiny: Jste typ lovec, sběrač nebo kočovník?
Zdroj: Louis Hansel, Unsplash.com

Toužíte po štíhlé postavě a zdravém tělu? Pak potřebujete hodně spát, pravidelně se hýbat a především dobře jíst! Drastické dedukční diety mají sice rychlý, ale často ne zrovna udržitelný efekt, proto je lepší zvolit si takový jídelníček, který přijmete za svůj na dlouhou dobu. Vyzkoušet můžete například stravování podle tzv. diety krevních skupin.

Dieta podle krevní skupiny

Druhů populárních diet je čím dál tím více, některé se ale drží už pěkně dlouho. Před několika lety zažívala boom dieta podle krevních skupina nyní se zase vrací do módy. Nejedná se totiž o drastickou redukci množství přijaté potravy. Podle čtyřech typů krevních skupiny tato dieta konkrétnímu člověku řekne, jaké potraviny by měly tvořit převážnou část jeho denního menu a jakým by se měl naopak vyhýbat.

Dieta podle krevních skupin se odkazuje na naše pravěké předky - lovce, sběrače a kočovníky. Dieta vznikla v 80. letech 20. století a jejím "vynálezcem" je americký lékař Peter D’Adamo. Ten pracoval s teorií, že každá krevní skupina má odlišný metabolismus zpracování potravin, což je způsobeno tím, že každá má odlišný antigen s osobitou chemickou strukturou - krevní skupina A má na červených krvinkách antigen A, skupina B antigen B, AB antigeny oba a skupina 0 nemá antigen žádný. Z toho D'Adamo vyvodil, že zatímco některé potraviny mohou být pro jednu skupinu škodlivé, jiné naopak prospívají. Kterou máte vy?

Skupina 0: Lovec

Krevní skupina 0 je nejstarší krevní skupina, zároveň je dnes velmi vzácná. Lidé, kteří ji mají, mohou darovat krev komukoliv. Pokud koluje i ve vašich žilách, ve vašem jídelníčku by mělo dominovat maso. Úplně vynechat byste naopak měli obiloviny, lepek, veškeré pečivo a mléčné výrobky. Vhodnými sporty k doplnění jídelníčku jsou pak silové sporty, běh, plavání a jízda na kole.

Skupina A: Sběrač

Lidem s krevní skupinou A podle této diety nejvíce vyhovuje strava rostlinná, čili vegetariánská a veganská. To znamená jídelníček, v němž je spousta sójy, obilovin, zeleniny a citrusů. Naopak se vyhýbejte masu, sýrům a tmavému chlebu. Vhodným sportem pro tuto skupinu je jóga.

Skupina B: Kočovníci

Ti s krevní skupinou B mají odolné zažívání, a tak si mohou dovolit zvěřinu, mořské plody, všechny druhy mléčných výrobků, ze zeleniny by měli jíst hlavně květák, brokolici a červenou řepu. Co je naopak zakázáno, to je maso drůbeží, dále ořechy a semena, dýně, z obilovin pšenice i žito a kukuřice.Ideálními druhy pohybu pro kočovníky jsou bojové sporty, tenis, golf nebo pěší turistika.

Skupina AB: Mix kočovníků a sběračů

Máte-li tutko krevní skupinu, gratulujeme. Můžete jíst stravu vhodnou pro skupinu A i skupinu B, takže ve skládání jídelníčku máte poměrně volnou ruku. Pro dosažení nejlepších výsledků kombinujte v tréninku silové sporty s pravidelnou jógou. A pozor! Ze všech skupin by se právě tato měla nejvíce vyvarovat kofeinu a alkoholu.

Při vybírání nezapomínejte, že pro zhubnutí sice je důležité snížit kalorický příjem, pořád byste ale měli dbát na vyváženost a pestrost stravy a především na to, abyste přijímali dostatek bílkovin, sacharidů, tuků i vlákniny podle vaší konkrétní výšky a váhy. Před razantní změnou jídelníčku se poraďte s výživovým poradcem, dietologem nebo svým lékařem, případně alespoň využijte některé z virtuálních kalkulaček, která vám vhodný poměr jednotlivých živin vypočítá.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více