Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pěstovat rajčata? Kvalitní sazeničky jsou základ, a pokud si je chceme předpěstovat, právě teď je nejvyšší čas na jejich vysazení
Zdroj: Foto: Pixabay, Filmbetrachter

Chcete správně pěstovat rajčata a nevíte, kde začít? Letošní rok je trochu zrychlený, přesto ještě stihnete vypěstovat si vlastní zeleninu. Poradíme, jak na to, abyste se mohli za pár měsíců radovat z lahodných plodů.

Proč pěstovat rajčata doma

Rajčata patří mezi nejoblíbenější plodovou zeleninu, přestože botanicky vlastně jde o ovoce. Každopádně se rajčata objevují na našich talířích velmi často, a to v nejrůznějších podobách. Jak si vypěstovat vlastní rajčata? S čím začít? Základem je se rozhodnout, jestli si chceme rajčata předpěstovat nebo raději sazeničku koupit. Je potřeba počítat s tím, že na předpěstování sazenic potřebujeme 50-60 dnů.

Na pěstování rajčat není nutné mít zahradu, stačí nám i balkon, případně terasa. Chuť doma vypěstovaného rajčete bývá stejně skvělá jako radost z vlastní zeleniny.

Jak vybrat rajčata

Než se ovšem pustíme do setí, tak je třeba se rozhodnout pro to, kterou odrůdu chceme. Sazeniček není tolik druhů, ale mezi semínky máme bohatší výběr. Budeme hodnotit tvar, barvu, chuť a také velikost plodu. Důležité je si uvědomit, kolik máme prostoru, jestli chceme rajče tyčkové či keříčkové.

Keříčková rajčata bývají drobnější a výborně se vyjímají jako dekorace ve velkých květináčích. Bývají menší než tyčková a většinou nepotřebují oporu. Možností jsou i balkonová rajčata.

A to není vše. Některé odrůdy jsou rané, jiné pozdní. Raná rajčata mají kratší vegetační dobu a vyrostou tedy dříve. Semena se obvykle vysévají během února a března do truhlíků. Letos je ale vše mnohem rychlejší, a tak pokud chceme rajčata předpěstovat, je ten nejvyšší čas. Rajčata je možné totiž možné vysévat i v dubnu, ale pak se začátek sklizně opozdí a úroda bude menší. Když se rozhodneme pro předpěstování rajčat, pořídíme si kvalitní semena od prověřených šlechtitelů a výrobců, aby naše snaha nebyla marná.

Jak vybrat sazenice

Pokud chceme bohatou úrodu rajčat, je vhodné si pořídit zdravé a pevné sazenice takové odrůdy, která je méně náchylná na nemoci a škůdce. Rostlinky by měly být mladé a silné s krátkým rovným a pevným stonkem. Sazenička by měla mít tmavě zelenou barvu bez skvrn na listech. Neměly by mít květy ani plody. Rostlina by se měla soustředit na zakořenění a růst. Až vyroste a zesílí, mohou se začít objevovat květy a rostlina může věnovat sílu do zrání plodů.

Jak správně pěstovat rajčata

Při výběru květináče je potřeba hlídat, byl dostatečně velký. Rajčata potřebují prostor, protože mají hluboké kořeny. Proto by měl mít květináč objem alespoň 15  litrů na jednu sazeničku a průměr 30-40 cm

Rostlinu s navlhčeným kořenovým balem vysazujeme šikmo (a to obzvlášť v případě vytáhlejších kusů). Dospodu květináče nebo jamky v záhonu můžeme přidat uleželý kompost, což zajistí živiny i teplo, nebo sáhneme po organickém hnojivu. Rostlinu pravidelně zaléváme ke kořenům a hnojíme. 

Rajčata umístíme na chráněné stanoviště a tam, kde dostatečně svítí slunce, a zajistíme jim půdu bohatou na vláhu a živiny.

Jelikož je příroda letos trochu napřed a je poměrně teplo, bude možné rostliny dát už dříve ven na zahradu nebo do venkovního květináče. Nesmí ale být přízemní mrazíky. Variantou je také chladná místnost a místo u okna. Než dáme zasazené sazenice ven, je třeba je zvykat na nižší teplotu, a to zhruba týden. 

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Na co si dát pozor při pěstování rajčat

Zásadně nepěstujeme rajčata tam, kde byly předtím brambory, ani v jejich blízkosti. Mohly by totiž rajčata infikovat chorobami. Místo toho rajčata vysadíme ideálně tam, kde byl raný hlávkový salát

Pokud jsme se rozhodli pro pěstování tyčkových rajčat, vyvazujeme je k opoře (tyčce nebo spirále). Během pěstování rostlinám vylamujeme malé boční výhony, zvané zálistky.

Náš tip: Mezi výborná jednoduchá jídla patří míchaná vejce s rajčaty a medvědím česnekem. Připravte si ho podle videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více