Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí antibiotika podle našich babiček: Cibule a křen vás zachrání při rýmě i kašli
Zdroj: Megumi Nachev, Toprecepty.cz

Dlouho předtím, než jsme si zvykli běžet i s lehkým kašlem pro antibiotika na předpis, léčili naši předkové různé neduhy pomocí přírody. I dnes si můžete taková přírodní antibiotika vyrobit sami doma. Cibule s medem pomůže při škrábání v krku, chilli papričky, křen a jablečný ocet pomohou zahnat i chřipku.

Antibiotika z přírody

Moderní medicína je úžasná věc, někdy ale neuškodí sáhnout po osvědčených léčebných nástrojích z přírody, na niž se při potížích obraceli naši předkové dlouhá staletí. Pokud vás trápí chřipka, rýma, nachlazení nebo jiné onemocnění dýchacích cest, můžete si taková "přírodní antibiotika" vyrobit celkem snadno a levně sami doma. Při těžkých onemocněních jako třeba při angíně nebo zápalu plic je samozřejmě nutné vyhledat lékaře, ale jako prevence nebo při lehčích obtížích zkuste nejprve některý z následujících receptů, než se začnete ládovat chemií.

Třeba taková cibule je opravdu zázračná. Působí preventivně proti infekcím dýchacích cest, a zároveň léčí kašel i rýmu, pomáhá na chřipku, zahlenění, bolest v krku či chrapot. Nejlepší je cibule v kombinaci s česnekem. Společně zvládají boj s bakteriemi a škodlivými mikroorganismy. Dalším zázračným pomocníkem při rýmě a nachlazení je křen, ochránce plic a dýchacích cest nebo třeba zázvor plný vitamínů.

Cibulový sirup

Co budete potřebovat:

  • 1 větší cibuli
  • med, nejlépe přímo od včelaře, nebo sypký cukr

Postup: Cibuli nakrájíme na plátky a vložíme je do mísy. Zasypeme kolečka cukrem a cibule zhruba za hodinu pustí šťávu. Tu pak po lžičkách konzumujeme 3x denně. Druhou variantou je pokrájenou cibuli naložit na dva dny do medu a poté konzumovat ve stejném dávkování.

Zázvorový chřipkobijec

Co budete potřebovat:

  • čerstvý zázvor
  • med
  • 1 větší citron

Postup: Zázvor oloupeme a nahrubo nastrouháme. Vložíme do zavařovací sklenice. Přidáme šťávu vymačkanou z jednoho velkého citronu a k tomu několik polévkových lžic medu - tak, aby byl zázvr zcela ponořen. Necháme den odpočívat v lednici. Poté konzumujeme buď po lžičkách 3x denně, anebo směs zalíváme horkou vodou a pijeme jako čaj. Tip: Pokud vám není vyloženě zle, ale cítíte, že jste prochladli nebo na vás "něco leze", připravte si zázvorový chřipkobijec jako horký nápoj doplněný panákem domácí slivovice. To vás postaví na nohy!

Babiččin všelék

Co budete potřebovat:

  • 700 ml jablečného octa
  • 1/4 šálku nadrobno nakrájené cibule
  • 1/4 šálku nadrobno nakrájeného nebo utřeného česneku
  • 2 čerstvé chilli papričky
  • 2 lžíce strouhaného křenu
  • 1/4 šálku strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce kurkumy

Postup: Tenhle mix v sobě kombinuje naprosto všechno, co v přírodě roste a může vám to pomoct s rýmou, kašlem, nachlazením nebo chřipkou. Je to opravdu síla, ale zaručeně funguje! Všechny ingredience dáme do větší uzavíratelné nádoby, promícháme a zalijeme octem. Sklenici uzavřeme a dáme ji na dva týdny na suché a tmavé místo. Po 14 dnech nálev přecedíme přes cedník a pevnou část směsi ještě jednou promačkáme přes plátno. Poté ji můžeme vyhodit a konzumujeme tekutou část, tedy ocet obohacený o živiny a minerály z cibule, česneku, papriček, zázvoru a koření. Pro prevenci konzumujeme 1 lžíci denně, při chřipce a nachlazení to můžeme zvýšit na 5 až 6 lžic denně.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více