Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vznikly chipsy? Pomsta naštvaného kuchaře přerostla v celosvětový hit
Zdroj: Mamu Yamamura, Unsplash.com

Bramborové chipsy jsou starší, než si možná myslíte. Za téměř 170 let si tahle solená křupavá dobrota podmanila celý svět a většina z nás neodolá, aby si je alespoň občas nekoupila. Jejich vznik navíc provází humorná legenda...

Chipsy - slané potěšení

Asi je vlastně milujeme všichni, i když někteří z nás se snaží tvářit, že by takto nezdravé jídlo nevzali do úst. Jsou slané, jsou mastné, jsou smažené a rozhodně nejsou základem zdravé výživy… ale jsou to jednoduše chipsy, kterým odolá opravdu jen málokdo. Napadlo vás ale někdy nad miskou smažených brambůrků, kdo a proč je vlastně vymyslel?

Bramborové chipsy bychom možná vůbec neměli, nebýt jednoho protivného hosta, který v roce 1853 navštívil restauraci luxusního hotelu Moon’s Lake House ve státě New York, v níž vařil kuchař George Crum. Jeden z početných hostů vyhlášené restaurace si zde objednal docela obyčejné jídlo - opečené brambory. Neměl ale pravdědopodobě právě svůj den, a tak donesené jídlo několikrát nechal po číšníkovi poslat zpět do kuchyně s komentářem, že jsou brambory nakrájené na příliš silné plátky. George Crum s hostem po chvíli ztratil trpělivost a rozhodl se, že se mu pokusí dokázat, jak je jeho chování pošetilé.

Kuchařova pomsta

Kuchař nabrousil nůž a další brambory nakrájel na tak tenoučké plátky, jak jen se to mohlo podařit. Jenže takové brambory nebylo možné opéct, proto je usmažil ve vrstvě oleje. A aby byla jeho pomsta nepříjemnému hostovi ještě větší, rozhodl se mu porci přesolit. Určitě si dovedeme představit, co se dělo dál. Poslal jídlo ke stolu a z povzdálí zvědavě sledoval, jak se bude strávník chovat, až ochutná to, co určitě nečekal.

Jenomže když host do té doby neviděné jídlo ochutnal, kuchař se podivil. Nepřišla totiž vlna nevole - dokonce naopak. Dříve nespokojený návštěvník byl takovou úpravou brambor nadšený a s ním i další lidé u stolu. I když se kuchaři nesplnila jeho touha po pomstě, přinesla mu tato škodolibost něco mnohem lepšího, a to slávu a úspěch na další roky.

V každém státě milují jiné chipsy

Je tato příhoda skutečná, nebo se to všechno odehrálo docela jinak? Někteří historikové prosazují teorii, že smažené brambůrky znali lidé už před touto příhodou. I kdyby to tak bylo, jisté je, že právě George Crum je tím, kdo je považován za “otce chipsů”, které dnes koupíme v každém obchodě, a to v mnoha příchutích. V každém státě přitom zákazníci dávají přednost jiným chutím. Češi i přes velkou nabídku stále nejvíce kupují solené cihpsy, ale na odbyt jdou také paprikové a slaninové, i když méně. Angličanům se zase výrobci nejvíce zavděčí brambůrky octovými, Američané si v poslední době oblíbili i česnekové brambůrky, v Rakousku prý "letí" slaninové a klobásové. A jaké máte nejraději vy?

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více