Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

BRAMBORY

Ahoj Václave vůbec si nežertoval o těch bramborách,vždyť je to pravda a přidávám se k Mirče75,že to možná ani nějaká kuchařinka(mladší ročník) nezná takovou mňamku u nás tomu říkáme Brambory olupsi:yes::-))

Našel jsem " Rady pro zahrádkáře " týkající se všeho o bramborách a rajčatech(Recepty z Receptářů -1995 B.Podlaha)Snad to půjde poslat. Václav
(Jak se zbavit těch Warning ?)

:-OVáclave, nechápu, proč se omlouváš....zatím tvůj recept-nerecept :-) každý chválil! I já miluju brambory na loupačku s kouskem másla!

A napsals pěkné povídání o bramborách, z mého okolí třeba nikdo nevěděl, že do bramborové kaše patří horké mléko, každý na mě nevěřícně koukal......(mě to naučila maminka);-)

Tak mne v noci strašíly BRAMBORY. Včera jsem trochu zažertoval o branborách a posléze se omluvil, ale asi to nestačilo, protože po rozebrání mé srandičky jsem se rozhodl znovu se omluvit všem bramborám, bramborářským oblastem, lidem co se pěstováním brambor živí a i těm co jim moc chutnají(jako mně).Brambory nejsou tak jednoduchá záležitost, kterak se na prvý pohled zdá. Již při nákupu musíme mimo kvality dbát aby byly varné, přílohové, na hranolky, kaši či na knedlíky(A,B,C,...).Jiné jsou rané,polorané a pozdní(k okamžité spotřebě až uskladnění). Vaření má své zásady.Vařit co možná vždy stejnou velikost,(nerozvařit a nedovařit), NAPŘ. Hranolky se předsmaží cca na 150°C, nechají vychladnout(Zmrazit)a až pro jídlo znovu na 190°C, aby byly zlaté, křupavé na povrchu a uvnitř krásně měkké. Mnoho lidí neví, že když při vaření u brambor vyměníme vřící vodu po prvém varu za novou a dovaříme, takto upravené brambory (vhodné pro ledvináře) ztratí až 50% draslíku. Že míšeným bramborám při slévání máme ponechat cca 2-3 lžíce vody, osolíme a při šťouchání dáme zprvu máslo a až pak při šlehání TEPLÉ mléko.Zkrátka i brambory jsou věda věda. Vaření s kmínem, libečkem, česnekem a pod. Proto již před léty (1995)vyšly rady pro zahrádkáře a ostatní co chtějí něco o bramborách vědět. Ještě jednou se omlouvám že légrácka o bramborách byla nemístná a zavádějící,. Váš Václav

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ Jana Pá, před 2 hodinami

„Jak zmírnit ostrost guláše?“ durmanCZ, 5. 5. 2024 15:35

„RADY PRO ZDRAVÍ “ MissMaruska, 30. 4. 2024 09:46

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více