kváskový chleba
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ MarcelaPa, před 6 hodinami
„Jak odstranit starou fotku u receptu?“ StandaCB, před 6 hodinami
„Přání a gratulace“ maris, 17. 5. 2024 06:05
Poslední příspěvky
„Veronika.Hrozna:“ MarcelaPa, před 5 hodinami
„Hezkou neděli. Dnes hrášková polévka s krutonky a přírodní…“ janatka, před 6 hodinami
„https://www.toprecepty.cz/recept/75487-chilli-hovezi/ …“ StandaCB, před 6 hodinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 6 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 9 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 11 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
3 zelené jarní polévky báječně chutnají: Jemná z kopřiv s cibulkou, rychlá ze špenátu s česnekem a svěží z chřestu s hráškem
FARM FOOD FESTIVAL PŘEROV 2017
5 nejlepších romantických snídaní do postele: Vaječné košíčky, sladké vafle nebo zapečené croissanty s malinami zkrásní celý den
16. 9. 2009 08:52
16. 9. 2009 08:49
16. 9. 2009 07:17
8. 8. 2009 09:51
8. 8. 2009 09:49
Tak pak v září, prosím, chlebík i s radami okolo přidej k receptům
8. 8. 2009 09:44
8. 8. 2009 09:37
8. 8. 2009 09:33
————
Celozrnná žitná mouka, sklenici o obsahu 1,5 litru, utěrka, voda
Sklenici vypaříme horkou vodou. Pak založíme kvásek, který budeme „krmit“ 4 dny
a poté použijeme na přípravu těsta.
1. den – do vypařené sklenice navážíme 100 g celozrnné žitné mouky a zalijeme
125 ml převařené vody teplé asi 30 stupňů.
Rozmícháme, vznikne husté těstíčko, zakryjeme utěrkou,
přetáhneme přes to gumičku a dáme na místo, kde je teplo.
2. den – navážíme 50 g celozrnné žitné mouky a 125 ml stejně teplé převařené
vody jako první den. Zamícháme do kvásku, a uložíme
opět na teplé místo.
3. den – navážíme 50 g mouky a JEN 60 ml vody, zamícháme, uložíme na teplé místo.
4. den – navážíme 50 g ………………….. 60 ml vody …………..
Po nakrmení kvásku 4. den můžeme tak za 3 hodiny zadělat chleba.
Kvásek při správném vedení VONÍ mírně nakysle, bublá
Chleba - recept
---------------------
500 g hladké pšeničné mouky, celý kvásek, 2 lžičky soli, drcený kmín, kmín,
voda na těsto (vlažná)
Vše smíchat v těsto husté jako na kynuté knedlíky a vypracované těsto necháme
kynout alespoň 5 hodin.
Poté utvoříme 2 bochánky, dáme je na pomoučený pečící papír, necháme kynout opět
půl hodiny.
Bochánky potřeme před pečením vodou (osolenou) a posypeme kmínem.
Pečeme zhruba 45 minut, chléb musí dunět, při pečení rosíme vodou.
Přeji hodně úspěchů, já ho zkoušela 3x než se mi povedl
Do těsta dávám hladkou mouku, můžete ozkoušet i jinou, ale těsto je pak už hodně těžké a velmii dlouho kyne. Neptejte se na jakou teplotu peču, mám starou plynovou troubu, bohužel stupně nejsou naznačeny.
Pro špiony - recept jsem dávala i na e-kuchařku.net Ivanky M. s kváskem (jen abych nebyla napadnuta z kopírování)
Recept na kvásek je z http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483