Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

KOTRČ KADEŘEVÝ

petrmi65

3. 9. 2010 19:46

Je z Moravy od Brna. Je z něho dobrá polívka.Bylo jich tam víc ale menších.Půjdu se tam zase podívat,ale chtělo by to nějaký recept na přípravu.Nikde nic pořádnýho nemůžu najít. Poraďte
někdo. dík.

Petrmi65- krásný kus, dobrou chuť. Odkud je?

je to kotrč,úžasný úlovek:yes:;-)

petrmi65

2. 9. 2010 19:59

Právě jsem se vrátil z lesa a našel jsem.Pokud to tedy kotrč je. Nikdy jsem ho ještě nesbíral až dnes, tak uvidím jestli přežiju.

A k tomu jednu zmrzku si dát můžeme. Třeba od Nestlé a vyhrajte víkendový pobyt dle Vašeho výběru. zmrzliny-nestle.cz

Tak se Jirko namlsej krásou našich vesniček, hospůdek, lesů, řek, říček a rybníků.

Ahoj Vašku, já jsem pražák,ale 35 let máme chalupu ve Sv.Jáně nad Malší a tak tam mám okolí už leta zmapované. Je tam krásně a jednou tam zůstanu natrvalo.

Jirko/Neregistrovaný/. Jestli jsi z Pašínovic u Č.B.?? Tak jsme tablízko, že si vidíme pomalu do talíře. Pašínovice, Komářice, Besednice, Nová Ves atd. Tam taky jsme jezdili na houby od dětství a na Stropnici na ryby.

Nádherné úlovky:yes::yes::yes:. Před pár lety jsem našla 2 krásné kusy ve smíšeném lese u známých v jižních čechách. Kamarádka je nakládala do skleniček tuším na kyselo. Já houby nejím, takže jsem se kochala jen pohledem. ... ale byl to opruz to čistit:-S:-//

Houbu kotrče jsme našli jednou v životě,shodou okolností s panem Kotrčem našim známým.Byla z něj výborná polévka.Od té doby jsme na něj nenarazili.

Václave díky za vysvětlení a fotky,děkuji i Jirkovi za fotečky,já jsem kotrč ještě nikdy v přírodě neviděla.;-):-K

Ty jsou od Pašínovic.

Václave:-) korč,to je skvost a polévka z něj - pohádka:-p. Jen bohužel letos nejsou a když ano,tak hrozně maličké a nevydrží (lidi ho nenechají dorůst). Ale snad se na nás štěstí usměje a s touhle voňavou houbou se ještě potěšíme:-p;-). A malinko ti závidím:-8;-).

MajkoM Kotrč kadeřavý u nás též říkáme Diviš. Se většinou nachází každým rokem na stejném místě, když zacházíme s podhoubím šetrně. Pak si pro něho můžeme vždy jen dojít, když nás někdo nepředběhne.
Kotrč je dobrý protože zasychá a proto vydrží řadu dní. Někdy, když se dá do lavoru s vodou(kořen) vydrží jako čerstvý i 20 dnů. Je méně intenzivní vůně, spíše tuhý a nedá se rozvařit. Proto se hodí do Drštkovky, kde je pomalu k nerozeznání od pravých drštek. My ho používáme i do hovězího vývaru, kde připomíná kousky masa. Taky dobrý je z něho Guláš. Říká se že se neztráví a jak jsme ho snědli vyjde stejně ven. ASI JE TO PRAVDA. Včera dcerka mi také přinesla od Lipna takového menšího, tak za tři , čtyři dni něco vymyslím.Kotrč doporučuji očišťovat co možná pouze opatrně proudem vody těsně před zpracováním. Václav

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli