Den citronové šťávy
Národní den
Pro citronovou šťávu najdeme všestranné využití. Skvěle se uplatní jak ve sladké, tak ve slané kuchyni. Báječně se hodí také do nápojů. Proto si rozhodně zaslouží svůj svátek. Den citronové šťávy připadá každoročně na 29. srpna.
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme dochucovat třeba rybí pokrmy či pomazánka. Úplně postačí několik kapek. Je nepostradatelná při přípravě sirupů, například při přípravě bezového sirupu zastudena. Citronovou šťávou můžeme dochucovat ovocné i zeleninové saláty. Šťáva vymačkaná z citronů se skvěle hodí do mnoha moučníků i sladkých dezertů. Receptů na našem webu najdete velké množství. Jednou z mnoha možností je jemná a vláčná citronová babetka.
Jak využít citronovou šťávu v kuchyni
Citronovou šťávu můžeme využít také při vaření ovocných marmelád nebo džemů. Kyselina citrónová podporuje želírovací proces a zvýrazňuje chuť ovoce i zeleniny. Využijeme ji i při slaném vaření. Je vhodná ke zdravému ochucování omáček a dalších jídel, kdy ji můžeme použít místo octa. V neposlední řadě je citronová šťáva proslulá svými čisticími a bělicími vlastnostmi. Můžeme ji třeba využít při čištění rychlovarné konvice. Nebo pokud se chcete zbavit čajových usazenin v hrnku. Stačí do něj dát krapet citronové šťávy a za chvíli budou usazeniny pryč.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den citronové šťávy?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky