Den plísňového sýra
Národní den
Pokud máte v oblibě plísňové sýry, právě 9. října je důvod k oslavě, tento den totiž patří právě jim. Plísňové sýry již odnepaměti rozdělují lidi na dva tábory – jedni tuto plesnivou pochoutku milují, ti druzí ji nemohou doslova ani cítit.
Vedle běžných sýrových kultur se na výrobě oblíbených plísňových sýrů nezastupitelně podílí ušlechtilé plísňové kultury, nejčastěji z rodu Penicilinum.
Plísňové sýry rozdělujeme do dvou hlavních skupin:
- sýry s bílou plísní na povrchu (Camembert, Brie, Hermelín)
- sýry s modrou nebo zelenou plísní uvnitř hmoty (Gorgonzola, Niva, Roquefort)
Co vy, znáte nejběžnější plísňové sýry?
Camembert a Brie - francouzské sýry s bílou plísňovou kůrkou, pod kterou se skrývá sametově hebký sýr krémové konzistence. Tyto sýry jsou běžně k dostání téměř v každém českém obchodě.
Gorgonzola – jeden z nejznámějších italských sýrů, vyrábí se z kravského mléka a má krémovou konzistenci a modrou plíseň uvnitř hmoty. Podle intenzity chuti volíme mezi výraznou Gorgonzolou piccante a jemnější Gorgonzolou dolce.
Roquefort - francouzský sýr krémové textury, prorostlý modrozelenou plísní se vyrábí výhradně z ovčího mléka. Má velmi výraznou chuť a poměrně vysoký obsah tuku (52 %), proto si ho vychutnáváme v menším množství.
Niva – český sýr vyrobený z kravského mléka s ušlechtilou plísní uvnitř, jehož receptura je údajně inspirována Roquefortem. Jeho chuť nejlépe vynikne v kombinaci s ořechy nebo se sklenkou kvalitního vína.
Hermelín – česká obdoba sýra Camembert, po rozkrojení je uvnitř pružný, ale neroztéká se. V České republice se vyrábí již od roku 1923.
Sýry s ušlechtilou plísní nabízejí širokou škálu možností, kde je využít. Aromatické sýry si vychutnáme jen tak, se sklenkou dobrého vína, s ořechy či s ovocem. Můžeme je použít i k další tepelné úpravě – skvěle dochutí zeleninové saláty, hodí se do krémových omáček, k zapékání s masem, ale i na pizzu. Krom toho tu máme několik ryze českých specialit, jako je Hermelín naložený se zeleninou, nebo třená Niva.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den plísňového sýra?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 7 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 10 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 12 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 15 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť