Světový den čokolády
Světový den
Chcete dokonalou záminku, abyste si mohli dopřát tabulku vaší oblíbené čokolády. Dáme vám hned dvě! Na 7. července připadá Světový den čokolády a není to jediný svátek, který se s touto lahůdkou z kakaových bobů pojí. Zhruba o dva měsíce později, 13. září, slavíme Mezinárodní den čokolády.
Čokoláda je v kuchyni prakticky nepostradatelná a lze ji využít na mnoho způsobů. Od výběru a zpracování čokolády se odvíjí chuť dezertu. Čokoláda má velkou energickou hodnotu a často se uvádí, kolik, kterou činností spálíte tabulek čokolády. Konzumovat čokoládu však není nic špatného, pokud jí nesníte opravdu hodně a neležíte celý den u televize.
Čokoládu jíme nejčastěji v původním stavu. Oblíbená je také ve formě polevy na pečivo, zákusky či zmrzliny. Připravuje se z ní čokoládový nápoj.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vzala čokoláda?
Čokoládu si oblíbili lidé už v dávné historii. Dějiny čokolády se začaly psát v oblasti dnešního Mexika, kde před několika tisíci let sbírali kakaové boby, z kterých se čokoláda vyrábí, staří Olmékové. Aztékové je později využívali dokonce jako platidlo. Čokoládu měli v oblibě také Mayové. Nekonzumovali ji v podobě, jak ji známe dnes, ale jako nápoj.
Objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem bylo pro Evropu zároveň objevením kakaových bobů – a čokolády. Postupně získávala na popularitě i mezi nižšími vrstvami. Stále však jako nápoj. Na první tabulku čokolády si lidstvo muselo počkat až zhruba do poloviny 19. století a trvalo pak ještě několik desetiletí, než získala zhruba podobu, v jaké ji milujeme dnes.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den čokolády?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 17 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 21 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský