Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Zdroj: Unsplash.com, Ismael Trevino

Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco dobrého pro své zdraví? To je určitě sen nejednoho z nás. A ono to skutečně je možné. Stačí si vybrat tu správnou čokoládu, nepřehnat to s jejím množstvím, a pak si můžeme právem svoji slabost pro ni omluvit tím, že pro sebe děláme něco prospěšného.

Kvalita a zase kvalita

Co je důležité při výběru čokolády, která nejenže neuškodí, ale dokonce prospěje našemu zdraví? Samozřejmě její kvalita. Pokud tedy sáhneme ve snaze ušetřit v obchodě po té nejlevnější, s největší pravděpodobností to bude dlouhý krok vedle. Shrňme si tedy, jaké jsou zásady při jejím výběru.

Co je to čokoláda? Jde hlavně o směs kakaa a cukru, ale také mléka a tuku. Nám půjde hlavně o obsah kakaa, který by se u té kvalitní čokolády měl pohybovat nad 70 %. Pak ale také záleží na tom, co na obalu neudivíme - a to je způsob přípravy čokolády i surovin, z nichž se skládá. Důležitá je totiž už péče o kakaové boby ještě před tím, než se z nich stane prášek, který je vhodný k výrobě cukrovinky. Jak tohle poznat? Když ochutnáte vysokoprocentní čokoládu z dobrých surovin, nebude tak hořká. Je to způsobeno šetrnějším pražením kakaových bobů.

Čokoláda pro zdraví

Koupili jste tu správnou čokoládu? Pak vězte, že ta skutečně kvalitní přinese v jedné běžně velké tabulce vašemu tělu bezmála plnou doporučenou denní dávku manganu, téměř 90 % potřebného denního přísunu mědi, více než polovinu železa a stejně tak nadpoloviční dávku hořčíku, o ostatních prvcích nemluvě.

Podle lékařských výzkumů dokáže čokoláda také snižovat krevní tlak a tím pomáhá předejít i kardiovaskulárním problémům včetně srdečního infarktu. Dále podporuje prokrvování mozku a tím zvyšuje jeho aktivitu a, jak sami nejlépe víme, čokoláda pomáhá i při překonávání stresu a způsobuje pocit štěstí. Čokoláda podle závěrů vědeckých studií dokonce obsahuje víc vlákniny než celozrnný chleba - opět je ale nutné podotknout, že jde o tu opravdu kvalitní, kterou bohužel poznáme kromě jiného i podle ceny, která bude určitě vyšší, než u čokolád pochybného původu a složení.

Čokoláda a hubnutí

Většina z nás někdy zkrátka dostane chuť na sladké. A právě v tom nám může pomoct kvalitní čokoláda. Při její konzumaci naše podvědomí jednoduše konstatuje, že jsme jedli čokoládu, a na druhou stranu při vysokém obsahu kakaa nezbývá tolik prostoru pro cukr. Tělo je tedy spokojeno, my jsme šťastní-  a o to tady jde. Kakao navíc podle některých studií dokáže přímo stimulovat hubnutí, a to tím, že ovlivňuje rychlost trávení a produkci inzulínu, čímž vzniká pocit rychlejšího a dlouhodobějšího nasycení. Když si dáme čtvereček čokolády před obědem, nebudeme mít potřebu konzumovat takové množství jídla, a máme tak úspěšně nakročeno k procesu redukce hmotnosti. A to je přece sen…

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více