Světový den paelly
Světový den
Světové den španělské paelly se slaví 20. září. Tento den si klade za cíl dát vědět světu o tomto pokrmu původem z Valencie. Nelze přesně říci, co do paelly patří – co kuchař to jiný recept. Ale historii má tento pokrm zajímavou. Původně byla jídlem rolníků a dělníků. A traduje se, že toto lahodné jídlo vzniklo ze zbytků pro služebnictvo.
Paellu řadíme mezi nejoblíbenější jídla španělské a středomořské kuchyně. Pokrm pochází z oblasti Valencie na východním pobřeží Španělska. Existuje legenda o služebnících maurských králů, kteří vytvářeli pokrmy z rýže ze zbytků z královských banketů.
Středozemní kuchyně zejména za poslední tři dekády v České republice zdomácněla. Začalo se pizzeriemi, přidaly se taverny, francouzské restaurace. Češi si po čase našli cestu třeba i ke španělskému…
Kde se vzala paella a jak ji připravit
Slovo „paella“ pochází pravděpodobně z názvu pánve, na které se tento připravuje. Tato pánev totiž vypadá podobně jako plochý talíř (latinsky patella), na kterém se dříve přinášely obětiny bohům.
Datum světového dne nebylo zvoleno náhodně. Kolem 20. září se totiž sklízí kulatozrnná rýže z oblasti Valencie. Rýže hraje při přípravě paelly zcela zásadní roli. V mnoha receptech najdete mořské plody, avšak tradiční verze paelly z Valencie je neobsahuje. Pravá paella Valenciana se připravuje z kuřecího masa, králíka (někdy i šneků), je okořeněná sladkou paprikou a šafránem. Chybět nesmí ani rajčata, zelené fazole
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den paelly?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Nejnovější recepty Více
Jahodový dezert do skleničky
Přidáno před 1 hodinou
Marinované kuřecí soté se zeleninou
Přidáno před 14 hodinami
Jablkové růžičky z listového těsta
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí nugetky trochu jinak
Přidáno před 21 hodinami
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno 23. 5. 2024 08:33
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno 23. 5. 2024 08:32
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař Jan Punčochář je k nepoznání! Nám prozradil, jak zhubnul: Dávám tělu šoky z mnoha stran, svěřil se
Svíčková omáčka pro začátečníky: Vysvětlíme postup přípravy krok za krokem
Španělská paella: Dokonalé jídlo vzniklo původně ze zbytků pro služebnictvo. Víte, jak se správně dělá?