Španělská paella: Dokonalé jídlo vzniklo původně ze zbytků pro služebnictvo. Víte, jak se správně dělá?
13. 2. 2022 Historie a zajímavosti
Typicky španělské jídlo z rýže v kombinaci se zeleninou, různými druhy masa, klobáskou nebo mořskými plody a šafránem si nemusíte vychutnávat jen o dovolené. Není vůbec těžké si paellu připravit doma. Víte jak?
Místo narození: Valencie
Říká se, že pokrm paella je dokonalým spojením dvou kultur. Římanů, kteří přinesli pánev, a Arabů, kteří přinesli rýži. Jak se píše na a webu kitchenproject.com, služebnictvo maurských králů si ve velkých hrncích míchalo zbytky z královských hostin s rýží. A to si pak sloužící odnášeli domů. K původu názvu „paella“ existuje několik verzí. Podle jedné z nich pochází z arabského slova „baqiyah“, což znamená zbytky jídla. Podle jiné zase tento výraz označuje pánev, na které se pokrm vaří. Mnozí lidé říkají, že nejlepší paella pochází z Valencie, kde prý vznikla. Tam totiž zavedli Římané zavlažování a arabští dobyvatelé tak mohli pěstovat rýži. Také v kdysi islámské Andalusii se při zvláštních příležitostech vařila jídla s rýží a různými druhy masa a zeleniny v jednom kastrolu.
Mohlo by vás zajímat
Správná pánev a dobrá rýže je základ
Pánev na paellu by měla být kulatá s plochým dnem. Pánev by měla mít minimální průměr 30 centimetrů, výšku cca 3 centimetry. Ta správná pánev má několik důlků, které zachycují malé množství tekutiny a podporují rovnoměrné vaření. Paella se totiž tradičně vařila (a vaří) na otevřeném ohni – dříve na ohništi, dnes na plynovém hořáku na prudším ohni. Pokud chcete připravit doma paellu, musíte mít vhodnou rýži. Ta, co se pěstuje ve Španělsku, má zrnka střední velikosti, která dobře absorbují chutě a vývary, ale zachovávají si svůj tvar – jde o „bomba de arroz“. K dostání je i u nás, někdy pod názvem „španělská rýže“. Právě vlastnostmi použité rýže se paella liší od italského rizota, kde je potřeba kulatozrnná s vysokým obsahem škrobu, která se trochu rozpadá a vytváří krémovou strukturu.
Mohlo by vás zajímat
Maso a zelenina
Maso a zelenina přidávané do paelly se v jednotlivých španělských regionech liší. Paella může obsahovat několik druhů masa nebo taky žádné. Tradiční je králičí nebo kuřecí maso, to někdy nahrazuje nebo doplňuje španělská uzená klobása chorizo. Z mořských plodů jsou vhodné krevety, mušle, ale i drobné chobotničky, sépie apod. Cibule a česnek jsou nezbytností a velmi často se objevuje čerstvý hrášek nebo fazole, čtvrtky artyčoků a červené papriky a rajčata. Šafrán najdete v každém receptu na paellu. Dodává nejen příjemné pozadí chuti, která je zemitá, ale i pěknou barvu.
Mohlo by vás zajímat
Základní recept na paellu
Pokud nemáte vhodnou pánev nebo si netroufnete paellu vařit na sporáku, zkuste ji připravit v troubě nejlépe v litinovém kastrolu, jak doporučuje známá britská gastronomická publicistka Mary Berry v knize Škola vaření pro celou rodinu. Připravte si 3 lžíce olivového oleje, kilo na větší kusy nakrájeného masa (kuřecí nebo králičí), ¼ kila na proužky nakrájené slaniny, nakrájenou cibuli, litr kuřecího vývaru, ¼ kila spařených nakrájených rajčat, 2 rozdrcené stroužky česneku, 2 nadrobno nakrájené paprikové lusky, šafrán, ½ kila rýže, 4 lžíce zmraženého hrášku, pepř a sůl, ½ kila mražených mořských plodů. A jak na to? V kastrolu rozehřejte olej, orestujte maso, přidejte slaninu a cibuli a pět minut duste. Pak vlijte vývar, dejte rajčata, česnek a pár snítek šafránu namočeného v cca 1 dcl horké vody a přiveďte k varu. Přidejte rýži, osolte, opepřete, přiklopte pokličkou a dejte do vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná na 160 °C) a duste 35 až 40 minut, než se vsákne tekutina. Mezitím podle návodu uvařte mořské plody, vmíchejte do paelly a nechte ještě 5 minut dojít v teple. Podávejte ozdobené například nevyloupanými krevetami či nakrájenými olivami a plátky citronu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat pažitku za oknem. Jednoduchý a levný návod na domácí pěstování zelených natí
Kelímky s pažitkou si můžeme koupit nebo sami rychlit z trsů, které si vyryjeme na podzim na vlastní zahradě. Tímto způsobem si zajistíme dostatek… Číst více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Nejraději máme česnek vypěstovaný v našich končinách, ideálně na vlastní zahradě. Pokud ho vysazujeme do záhonu, nejlepší je výsadba co nejpozději… Číst více
Desatero rad na téma pažitka: Jak ji rozmnožovat, pěstovat, zalévat a sklízet
Pažitka je nejchutnější brzy na jaře a pak znovu na podzim. Důležitou podmínkou vypěstování chutných natí je pravidelné seřezávání. Zároveň pažitka… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zasaďte si hrášek! Zelená plodina živí lidstvo už od pravěku a je skvělá na pleť
Šafrán: Víte, kde v kuchyni použít toto nejdražší koření světa a jak poznat padělek?
Rýže trochu jinak: Zkuste ji místo vaření upéct v troubě!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 10 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 11 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 11 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33