Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slané - články, postupy a rady

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Závin

Závin nebo také štrúdl je moučník pocházející z Rakouska, z 18. století. Těsto, ze kterého záviny pečeme, může být listové, kynuté nebo křehké. Každý druh má něco do sebe. U nás se plní většinou strouhanými jablky, ale také makovou, tvarohovou a nebo oříškovou náplní. Nemusí zůstat jen u sladké varianty, záviny jsou oblíbené i slané, plněné šunkou, sýrem, slaninou i kysaným zelím.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Preclík

Křupavý, jemný, kynutý, slaný, sladký - ve všech těchto podobách se může preclík vyskytovat. Těsto se vyválí do tenkého válečku, stočí se do kruhu, konce se překříží a přilepí. Historie je spojena s náboženstvím a hlavně Velikonocemi, má připomínat paže a ruce pri modlení. Nyní se preclíky pečou celoročně, sypou se mákem, solí. Německé preclíky se před pečením na 30 sekund ponoří do horké vody se sodou.

1 2

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více