Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Exotický plod kokosu rádi ochutnáme hlavně ve vánočním období. Dostat se do pevného plodu, složeného z dřevnaté skořápky, pod kterou je bílá tvrdá dužina a ještě pod ní prostor vyplněný kokosovou tekutinou (kokosovým mlékem), nám může dát docela zabrat.

Otevřít kokos se může zdát na první pohled jako komplikovaná záležitost. Když však víme jak postupovat, poradíme si hravě i s tvrdou skořápkou kokosu.

Zdraví prospěšný kokos

Pod skořápkou se skrývá nejen zajímavá chuť, ale i obsahově hodnotná pochoutka. Dužina je složena z 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a z vody.

Kokosové mléko je ceněným zdrojem draslíku, vápníku, fosforu, křemíku, vitamínu C a vitamínů řady B (mimo B6 a B12).

Kokosové mléko se doporučuje při střevních potížích a problémech se zažíváním nebo s močovým měchýřem. Dužina má pozitivní vliv na nervovou soustavu.

Jak otevřít kokos

  • Nejprve ostrým nástrojem (špičkou nůžek, šroubovákem) prorazíme jeden ze tří otvorů na kokosu.
  • Vytékající kokosovou tekutinu nalijeme do sklenice. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů.
  • Prázdný kokos vložíme do trouby na mřížku. Trouba musí být dopředu vyhřátá na 200 °C. Kokos v ní necháme 15 minut, skořápka by měla prasknout.
  • Skořápku oloupeme. Pokud by nám loupání nešlo, pomůžeme si kladívkem.
  • Okrájíme nožem, případně škrabkou, hnědou slupku.
  • Bílá dužina je výborná k jídlu. Můžeme ji jíst přímo, krájet nebo strouhat.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více