Jak připravit kompost? Univerzální a kvalitní hnojivo získáme zcela zadarmo
Kompost je tím nejdostupnějším organickým hnojivem pro každou zahradu. Pomocí kompostu se nejen "zbavíme" různých biologicky rozložitelných odpadů, ale také za jeho pomoci výrazně zlepšíme kvalitu a úrodnost zahradní půdy.
Na tvorbě kompostu pracujeme celoročně, přidáváme do něj nový materiál během celé sezóny a dokonce i v zimě. Kvalitní a dobře rozložený kompost je velkým přínosem pro naše pěstitelské úsilí. I když ho rozvážet můžeme kdykoliv, věnujeme se mu především na jaře a na podzim.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vytvořit kvalitní kompost
Uvnitř hromady kompostu stoupá teplota a pozvolna ničí všechny nežádoucí patogeny (choroboplodné zárodky) a semena plevelů. Při tvorbě kompostu spoustu práce odvedou různé mikroorganismy a také obyčejné žížaly. Výsledkem procesu je kvalitní a univerzálně použitelné organické hnojivo.
- Na kompost vybereme vhodné místo, ideální je stín nebo polostín, aby nedocházelo k zbytečnému vysychání.
- Kompost může být volně na hromadě (pokud máme dostatek prostoru), ale častěji ho dáváme do dřevěného bednění nebo do plastových kontejnerů.
- Kompost vzniká z různých organických matriálů, které házíme na hromadu, mícháme je se zeminou a průběžně proléváme vodou (aby nedocházelo k vysychání).
- Při zakládání nového kompostu přidáme vždy trochu staršího kompostu (skoro zralého, z minulé dávky), případně trochu hnoje nebo drůbežího trusu.
- Občas kompost přeházíme (1–2x), čímž proces zrání ještě urychlíme. Při přehazování mícháme materiál, který je na okrajích kompostu s materiálem uvnitř. Kompost v plastových kontejnerech nejde tak snadno přehazovat, proto ho alespoň občas provzdušníme za pomoci kovové tyče.
- Kompost potřebuje k dozrání cca 6–12 měsíců. Nicméně kompost, který nepřehazujeme nebo do něj dáváme větší posklizňové zbytky a jiné materiály, bude potřebovat času výrazně více.
- Ve správně zralém kompostu již nejsou znát jednotlivé složky, ze kterých vznikl. Hmota má zemitou vůni, je kyprá a dobře se rozpadá.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 20 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 21 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 22 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Proč vysévat rostliny na zelené hnojení? Vyplatí se to. Kvalitní půda bude úrodnější
Komentáře