Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vůbec svému zubaři neříkejte, že je jíte! Tyto potraviny jsou nebezpečné pro naše zuby
Zdroj: klimkin, Pixabay.com

Jste to, co jíte. Známé rčení, které je nejlépe vidět na zubech. Je to z toho důvodu, že mnoho jídel a nápojů vytváří zubní plak plný bakterií, který vážně poškozuje zubní sklovinu. Po snězení tyčinky plné cukru vypustí bakterie na zubech kyseliny ničící povrch zubů. To může dokonce vyústit ve vznik zubního kazu. Zubní kaz je nejběžnějším chronickým onemocněním, kterým trpí děti a mladiství od 6 do 19 let. Při zanedbávání zubní hygieny se může plak změnit v zubní kámen a ten je častou příčinou onemocnění dásní a změny barvy zubů. Jak se dá takovým problémům předcházet? Kromě pravidelné zubní hygieny a návštěv zubaře se ke svému chrupu můžete chovat šetrně i změnou jídelníčku.

Kyselé bonbony

Není překvapivé, že sladkosti nejsou pro zdraví našeho úsměvu to nejzdravější. Kyselé bonbony ale navíc obsahují kyseliny, které zuby pomalu leptají. Navíc tím, že bonbony je potřeba důkladně rozžvýkat, se lepí na zuby a riziko vzniku kazu je daleko vyšší. Pokud vás honí mlsná a sladké si prostě nemůžete odpustit, sáhněte raději po čokoládě. Ta se dá rozžvýkat dobře a její zbytky se dají ze zubů snadno smýt.

Chléb

Že ten vypadá neškodně a zubům nic udělat nemůže? Omyl! Při žvýkání chleba mění naše sliny toto běžně se vyskytující pečivo v cukr. Pokud budete chléb žvýkat dlouho, bude mít sladkou chuť. Hmota vzniklá žvýkáním chleba má nejlepší předpoklad k tomu, aby se dostala do mezizubních prostor a vytvořila ideální zázemí pro zubní kaz. Dobré je nahradit bílý chléb radši tím celozrnným. Neobsahuje tolik přidaného cukru a k tomu zbavíte svůj jídelníček přebytečných sacharidů.

Alkohol

Všichni víme, že pití alkoholu není pro naše tělo nejlepší. Ale všimli jste si, že při pití alkoholu se nám vysouší ústa? Suchá ústa trpí nedostatkem slin, které potřebujeme pro ochranu našeho chrupu. Sliny brání zaseknutí jídla v zubech a přirozeně zuby čistí od malých zbytků. Sliny dokonce pomáhají zabránit rychlému propuknutí zubního kazu, onemocnění dásní a dalším infekcím v ústech. Pro hydrataci vašich úst pijte spolu s alkoholem i dostatek vody, čímž se také vyhnete silné kocovině.

Slazené nápoje

Nic moc dobrého se do našeho těla ze sodovek a slazených nápojů nedostane. Ani z těch s líbivým přívlastkem "dietní". Sycené sodovky umožňují zubnímu plaku, aby produkoval daleko víc kyselin ničících zubní sklovinu. Takže pokud popíjíte colu celý den, prakticky zuby koupete v kyselině. Stejně jako alkohol, i slazené nápoje vysouší ústa a zbavují je slin. V neposlední řadě mohou tmavé slazené nápoje změnit barvu vašich zubů. Pozor! Nečistěte si zuby ihned po vypití slazeného nápoje; může to zrychlit tvorbu zubního kazu.

Led

Led je tvořen z vody, takže je v pořádku ho kousat. Nebo ne? Tvrdá struktura kostek ledu může vést k fyzickému poškození zubní skloviny, jako je naštípnutí či zlomení, případně může vést ke ztrátě korunky. Led můžete použít k vychlazení nápojů, rozhodně ho ale nežvýkejte.

Citrusy

Pomeranče, grepy a citrony jsou chutné samy o sobě i ve formě džusu, navíc jsou plné vitamínu C. Ale obsah kyselin v nich může vést k rozpadu zubní skloviny, čímž se zuby stanou náchylnější ke vzniku zubního kazu. I vymáčknutí citronu do vody znamená přidání nebezpečných kyselin. Citrusy navíc působí dráždivě vůči rankám v ústech. Pokud si přesto chcete dopřát příval antioxidantů ve formě citrusů, konzumujte je s mírou a vždy se je snažte spláchnout čistou vodou.

Brambůrky

Na bramborových lupíncích snad všichni milují jejich křupavost. Brambůrky jsou ale plné škrobu, který se mění v ústech na cukr a při zaseknutí mezi zuby vytvoří ideální prostředí pro zrod bakterií. Navíc většinou sníme víc než jeden brambůrek, takže příval nebezpečných kyselin do našich úst nějakou dobu trvá. Snažte se poté, co dojíte pytlík, použít mezizubní nit a předejít tak vzniku zubního kazu.

Sušené ovoce

Nejspíše si řeknete, že sušené ovoce je přece zdravou svačinou. Může to být pravda, ale řada druhů sušeného ovoce – meruňky, švestky, fíky a rozinky – se na zuby lepí a zanechávají za sebou množství cukru. Pokud patříte mezi milovníky sušeného ovoce, ujistěte se, že po jejich konzumaci si vypláchnete ústa čistou vodou a posléze si vyčistíte zuby. Přesto je nejlepší jíst čerstvé varianty, protože obsahují daleko méně cukru.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více