Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na párky, které neprasknou? Prověřené triky hospodyněk pro snadnější vaření
Zdroj: Conscious Design, Unsplash.com

Vaření může být radost, ale také starost. Když se mléko v hrnci připálí, párky ve vroucí vodě prasknou nebo se udělá škraloup na pudinku, svět se sice nezboří, ale začínající kuchařku to může rozesmutnit. Naštěstí se člověk chybami učí, a proto se tyto i další problémy dají řešit pomocí generacemi prověřených tipů a triků.

Křupavé a šťavnaté maso? Není problém

Pokud zrovna nehostíte vegetariány, se šťavnatou pečínkou v křupavé kůrčičce nemůžete nikdy šlápnout vedle. Ale upéct maso není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Je mnoho věcí, co se můžou pokazit. Maso vytáhnete syrové, a pak si vy i vaši jedlíci koledujete o nevolnost, anebo naopak přepečené, suché a bez šťávy. Existují ale pomocné tipy, které případnou katastrofu na talíři odvrátí. Aby pečené maso nebylo tuhé, ještě před pečením jej potřete citronem a nechte ho 15 minut odležet. Chcete-li zbavit jehněčí a skopové, masa známá silným odérem, jejich typického zápachu, před jakoukoliv úpravou je potřete kvalitní hořčicí.

Jak na to, aby kuřátko mělo zlatou a křupavou kůrčičku, která je na něm skoro tím nejlepší? Krátce před koncem pečení kuře nebo krůtu polijte ledovou vodou se solí, případně poslouží i pivo. Vyšší stupeň je pak pečení kachny, která je poměrně tučná a moc jí neprospívá, když se ve všem tom tuku při pečení válí. Proto ji postavte, a to doslova; na plech nejprve poklademe na kolečka nakrájenou cibuli a doprostřed postavíme zavařovací sklenici do poloviny naplněnou pivem. A na tu sklenici pak otvorem po hlavě "narazíme" kachničku. Díky svislé poloze se většina tuku z kachny vypeče a zbytek steče dolů na plech, kde pak v kombinaci s masovou šťávou a výpekem z cibule utvoří skvělý sós. Kachní maso navíc díky pivu bude uvnitř krásně vláčná a na povrchu extra křupavá.

Pokud spěcháte a potřebujete brambory uvařit rychle, přidejte k nim do vody kousek másla nebo kypřící prášek. Pro naše zdraví je pak dobré brambory vařit spolu s bobkovým listem, protože ten z nich odvádí pro klouby škodlivý škrob. Při vaření rýže můžete zase přidat pár hlaviček hřebíčků, které ji krásně ovoní. Milujete párky, ale vždycky vám prasknou? Až se na ně budete chystat příště, po vyjmutí z lednice je před vařením polijte teplou vodou nebo mlékem a mělo by to stačit, aby z horké lázně vylezly vcelku. Pomůže i to, když je do vody nedáte hned, ale ponoříte je tam až ve chvíli, kdy se vaří.

S mlékem opatrně

Ošemetná je v kuchyni práce s mlékem, které se rádo připaluje nebo dělá škraloup. Aby se vám kravské mléko v kastrůlku nepřipálilo, vypláchněte ho před vařením studenou vodou. Druhou možností je vymazat ho máslem a pokud jím potřete i okraje, mléko vám při vaření nepřeteče. A pokud se hrnec přeci jen připálí, i to se dá řešit - dno posypte sodou na praní, přidejte trochu vody a dejte hrnec na chvíli na plotnu. Jak se soda bude vyvářet, dokáže odstranit i připečené zbytky.

Chystáte svým potomkům jejich oblíbený pudink? Aby se na něm neudělal škraloup, přikryjte hotový pudink pečícím papírem a až pak ho dejte do lednice. Pokud do něj chcete přidat vanilkový cukr, počkejte s tím až na konec vaření - dříve by cukr ztratil svou krásnou vůni. Zbyl vám kus cibule? Můžete s ním naložit dvojím způsobem. Pokud rozkrojenou cibuli dáte jen tak do lednice, nasaje do sebe všechny nepříjemné pachy z ní, ale už ji pak nemůžete jíst. Když ji ale potřete máslem nebo jiným tukem a zabalíte ji do alobalu, cibule se dá použít i k další konzumaci.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více