Noky podle paní Krausové: Jak na knedlíčky, které připomínají vajíčka karety obrovské?
25. 12. 2020 Vaření
V legendárních Pelíškách je z toho hysterická scéna jako blázen. Uvařila paní Krausová noky, nebo knedlíky? Ať už se příkláníte ke vzpurné Jindřišce, či naopak k cholerickému Krausovi, faktem je, že noky jsou oproti knedlíkům výrazně lehčí a na přípravu rychlejší přílohou, která se hodí k omáčce i k masu. Jak na ně? Zvládnete to levou zadní.
Noky? Knedliky!
Co praví odborná literatura? Že noky se na rozdíl od knedlíků vaří každý kousek oddělený zvlášť, a proto jsou mazlavé a malinko oslizlé po celém svém povrchu. Legendární scéna z již tradičně vánočního snímku Pelíšky patří do zlatého fondu českého filmového humoru. Napadlo vás ale někdy zjistit, jak ty "senzační maminčiny noky" vlastně uvařit?
Když se řekne noky, většina z nás si dnes asi vybaví hlavně italskou kuchyni. Malé kuličky připomínající vajíčka karety obrovské - mořské želvy! - jsou ale tradiční přílohou k masu i k omáčkám. Češi je tolik nevaří, protože jsou národem knedlíkářů. Výhodou noků je ale to, že oproti knedlíkům jsou nejen lehčí, stravitelnější a dietnější, především ale výrazně snadnější a rychlejší na přípravu. Jak na to?
Mohlo by vás zajímat
Božské noky paní Krausové - recept
Co budeme potřebovat:
- 300 gramů vařených moučných brambor (varný typ C)
- 130 gramů polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
Postup: Nejprve je potřeba uvařit brambory, ze kterých vypracujeme těsto na noky. Pozor! Začátečníci by měli pracovat s uvařenými a vychladlými bramborami. Teplé brambory se musí zpracovávat rychleji, jinak by bylo potřeba přidat více mouky, což je zbytečné. Uvařené studené brambory tedy propasírujeme, nastrouháme, prolisujeme nebo rozmáčkáme vidličkou. Přidáme celé vejce, mouku a špetku soli, pokud se nám zdá, že jsme brambory málo osolili při jejich vaření. Zpracujeme do kompaktního těsta.
Mohlo by vás zajímat
Z něj pak na pomoučené ploše vyválíme válečky, ze kterých odkrajujeme malé kousky a ty rovnou házíme do vroucí vody. Noky lze rovněž rukama vyválet do tvaru kuliček. Pozor! Když Jindřiška Krausová v Pelíškách říká, že noky lze připravovat i v páře, má sice pravdu, ale napařovák na knedlíky není vhodný. Chce to spíš parní troubu, a tu má doma opravdu málokdo. Vsaďte na vodní lázeň a nemůžete šlápnout vedle. Noky vaříme od půl minuty do dvou minut, záleží to na velikosti. Stoprocentně hotové jsou ty, které vyplavou ode dna, nejlepší je ale jeden vytáhnout, rozkrojit a ochutnat. Je-li hotov, scedíme celou várku.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vybrat kuchyňský dřez
Jak pěstovat novozélandský špenát, čtyřboč. Způsoby jeho využití
Tipy na skvělé občerstvení na dětskou oslavu: Vyzkoušejte oblíbené chuťovky, které zaručí dokonalou dětskou párty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 7 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 9 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 23 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké bylo cukroví našich prababiček? Peklo se ze sádla, ovesných vloček a datlí
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Pečeme s Ivou: Snadné farmářské bagety s celozrnnou moukou jsou krásně nadýchané a po ochutnání si je zamiluje celá rodina