Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Všeléčivý řepík pomůže na potenci, s trávením i se záněty
Zdroj: Joan Simon, Flickr.com, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4800380

Naše (pra)babičky věděly, proč chodily na bylinky a ty pak doma pečlivě sušily a skladovaly. Síla přírody je mocná, a i když jsme dnes zvyklí řešit různé neduhy Ibalginem nebo rovnou antibiotiky, sáhnout po léčivé síle bylin můžeme zkusit kdykoliv. V novém článkovém seriálu si představíme bylinky, které možná máte doma pro přípravu čajů či k dochucení jídel, ačkoliv jejich užití je mnohem širší a zdraví prospěšné. Jako první si představíme řepík lékařský, který je opravdu zázračný.

Řepík lékařský, král léčivých bylin

V přírodě roste jako pěkná, leč trochu nevýrazná květina se žlutými kvítky. Jako léčivá bylinka je ale řepík lékařský naprosto neocenitelný, protože příznivě působí na všechny možné problémy a neduhy a dá se konzumovat jako čaj, je možné připravit z něj nálev či sedací koupel, ale také hojivou mast. Možná si řepík vybavíte z letních procházek přírodou - jeho malé zelené kulaté plody jsou totiž porostlé lepkavými chloupky, díky kterým se zachytí na každého, kdo se o ně otře, ať už jde o chlupatého psa, nebo lidskou nohu v kalhotách.

K léčení, ale i v magii se řepík používal již v dobách Plinia staršího - tedy v antice. Jako nástroj čarodějek a vědem řepík sloužil k ochraně stavení, k odvrácení záporných energií či k zahnání zlých duchů. V našich končinách jej lidové léčitelství poznalo jako účinný lék na problémy způsobené postřelením mušketou či zakletím čarodějnice. Proč?

Protože tím zakletím většinou byly myšleny různé mokvající rány či vyrážky, a právě na ty byl řepík naprosto úžasný, stejně tak na popáleniny od střelného prachu či tržné rány. I dnes se mast či odvar z řepíku doporučuje ženám po porodu nebo po císařském řezu na mazání nebo k omývání intimních partií či rány po řezu pro zklidnění a rychlejší hojení.

Řepík na potenci i proti mykózám

Pro svoje protizánětlivé účinky je řepík lékařský doporučován i jako vhodná bylina pro přípravu sedací koupele při léčbě gynekologických obtíží, jako jsou mykózy nebo jiné poševní záněty. Zároveň bylo dříve doporučováno vařit řepík v mléce, a to mléko pak dát vypít mužům, které trápilo jejich "mužství". Takovýto odvar měl podpořit potenci, naopak svaření řepíku s pivem mohlo mít opačný efekt. 

Čaj z řepíku může pomoci se správnou funkcí jater, ledvin i močového měchýře. Zároveň pomáhá na trávení a při mírných průjmech, které nemají zcela jasnou příčinu. Přejedli jste se mastného nebo smaženého jídla? Řepík. Udělalo se vám nevolno a nevíte, čím to je? Řepík. Zapomněli jste na pitný režim a tam dole vás to teď tak trochu "pálí"? Řepík.

Tím ale ještě ani zdaleka nekončíme. Řepík je rovněž skvělý na problémy s pletí, například ekzémy, a doporučuje se i jako vhodný pro malé děti. Na rozdíl od slavného heřmánku totiž není tak agresivní a jemné dětské pleti za žádných okolností neublíží. Maminky jej často používají do nálevu, kterým pak svým potomkům omývají opruzeniny.

Řepík je vynikající i na pomoc při potížích s dýcháním. Dříve jej léčitelé užívali, když se snažili poprat s tuberkulózou, umí ale pomoci i s nemocnými hlasivkami, chrapotem nebo zdlouhavých plicních katarech. Výborný je jako podpůrná léčba při angíně a zpěváci, kteří často namáhají hlasivky, by jej měli kloktat každý den.

Jak řepík používat?

Řepík lze konzumovat či aplikovat v té formě, která je nejvhodnější pro daný problém. Sušený řepík koupíte v každé lékárně nebo prodejně s bylinnými čaji. Čaj z řepíku přípravujeme v poměru jedna čajová lžička na 250 ml vody. Odvar určený k omývání kůže připravíme ze 2 až 3 polévkových lžic řepíku, které zalijeme 250 ml studené vody, přivedeme k varu, vaříme 2 až 5 minut, zcedíme a necháme zchladnout. Domácí mast z řepíku vyrobíme tak, že zahřejeme 250 gramů vazelíny nebo domácího sádla a do toho vmícháme 2 hrsti sušeného řepíku. Dobře promícháme, odstavíme, necháme vychladnout a poté dáme na 24 až 48 hodin do lednice. 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více