Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Protikvasinková dieta pro ženy: Zbavte se nepříjemných mykóz jednou provždy!
Zdroj: Engin Akyurt, Unsplash.com

Předvánoční stres, hodování na sladkém vánočním cukroví, rozhozený spánkový režim a sváteční popíjení. To všechno jsou faktory, které napomáhají přemnožení kvasinek v organismu, což je problém, který dokáže pořádně potrápit především ženy. Ostatně, až 75 % žen se s kvasinkovou infekcí setká alespoň jednou za život. Pokud mezi ně patříte i vy, možná by vás zajímalo, jak se této nepříjemnosti zbavit jednou provždy...

Kvasinková infekce - metla moderní ženy

Dámy, možná jste to už zažily, nebo to zažíváte právě teď. Nepříjemný výtok tvarohovité konzistence, zarudlé, oteklé genitálie a především pocit svědění, pálení, někdy i bolest. Kvasinková infekce dokáže ženu pěkně potrápit, přitom dostat ji je až nepříjemně jednoduché. Stačí být ve stresu, špatně spát, jíst sladké, nosit těsné prádlo, brát antibiotika nebo antikoncepci - a problém je na světě. Kvasinkovou infekci prodělá podle průzkumů alespoň jednou za život až 75 % žen. Ačkoliv není klasifikována jako nemoc pohlavní - chytit ji mohou i ženy, které nejsou sexuálně aktivní - přenášet pohlavním stykem se dá. Právě neléčení sexuálního partnera (u mužů totiž infekce často probíhá bez příznaků) při kvasinkové infekci je nejčastějším důvodem, proč se mykózy ženám tak rády vrací.

Kvasinková infekce vzniká tak, že se v organismu přemnoží kvasinky, které se v něm normálně vyskytují. Kvasinky jsou živy především z cukru. V prostředí s vyrovnaným pH dokáže tělo jejich množství udržet v normě samo, jakmile je ale pH něčím rozhozeno, kvasinky se hbitě množí a navíc se rády rozšiřují po celém těle. Kromě vaginálního zánětu se mohou kvasinky přemnožit také ve střevech nebo v ústní dutině. 

Proto, že jsou tak časté, dají se vaginální mykózy léčit i volně dostupnými léky ve formě čípků či krémů. A na záněty s lehčím průběhem většinou stačí. Ani ty závažnější kvasinky nejsou nic tragického, jenom je u nich už potřeba návštěva lékaře, který předepíše antibiotika. Vymýtit nadbytečné kvasinky v těle je ale jenom polovina úspěchu léčby. Aby se kvasinky v budoucnu znovu nepřemnožily, je potřeba doplnit léčbu antimykotiky/antibiotiky ještě podpůrnými prostředky. Základem je příjem laktobacilů, které po léčbě kvasinek vrátí poševní prostředí do normálu.

Důležité je ale přejít rovněž na tzv. antikvasinkovou dietu, což je změna životního stylu vyžadující vynechání potravin, které kvasinkám dělají dobře. Její výhodou je, že se po ní zároveň i hubne, není nákladná a zdraví prospěje ve všech ohledech. V podstatě jde primárně o to přestat jíst sladkosti a výrobky z bílé pšeničné mouky. Při detailnějším pohledu na věc ale zjistíme, že problematické jsou i některé typy zeleniny či luštěnin. Co tedy můžete/nemůžete při protikvasinkové dietě jíst?

Protikvasinková dieta

Zelenina

Při dodržování protikvasinkové diety je zelenina základem jídelníčku. Mrkev, salátová okurka, rajčata, různé druhy salátů, dýně, chřest, brokolice, srová červená řepa, ředkev nebo olivy - to všechno si můžete hojně dopřát. Speciálním pomocníkem v boji s kvasinkami je cibule a především přírodní antibiotikum - zázračný česnek. Vonět sice nebudete, ale s mykózami česnek zatočí raz dva. Naopak zcela nevhodné je konzumovat nakládanou zeleninu, konzervovanou zeleninu, sladkou kukuřici či brambory, které jsou bohaté na sacharidy.

Ovoce

Ovoce obsahuje fruktózu, což je sice zdravý cukr, ale stále je to cukr, který je potravou kvasinek. Veškeré druhy sladkého ovoce - banány, sladká jablka, hroznové víno, broskve, meruňky a zejména sušené ovoce je potřeba vynechat. V malém množství si můžete dopřávat ovoce přirozeně kyselé - tedy různé druhy citrusů, ananas, kiwi či kyselá zelená jablka.

Obilniny, luštěniny, rýže, těstoviny

Bílá mouka je vedle cukru druhým nejlepším kamarádem kvasinek, takže na rohlíky, housky, nebo dokonce koláčky či sladké loupáky zapomeňte. Nejlepší je vynechat pečivo úplně, ale pokud si ho nedokážete odpustit, nahraďte pšeničné kousky výrobky celozrnnými nebo těmi z žita. Třeba žitný knäckebrot je naprosto ideální volbou. Totéž platí pro těstoviny, místo těch normálních si můžete dopřát jen ty celozrnné. Při protikvasinkové dietě se doporučuje konzumovat divokou rýži místo klasické bílé loupané. S luštěninami je to už lepší - čočka, fazole, hrách i cizrna jsou v pořádku. Z jídelníčku je ale dobré vynechat tempeh, tofu a jiné sojové výrobky, které vznikají fermentací (tedy kvašením). Když už jsme u toho - sbohem musíte dát i alkoholu, především pivu a vínu. Kvasinky a cukr v jednom? Brr!

Živočišné výrobky

Při protikvasinkové dietě je zakázáno konzumovat mléko a mléčné výrobky včetně sýrů. Výjimky tvoří nízkotučný tvaroh, jogurty s aktivními bakteriemi a čerstvé sýry typu cottage, mozarrella nebo lučina. Z masa je možné dát si kuřecí nebo krůtí, králičí, v malém množství hovězí, zakázáno je vepřové. Konzumovat by se neměly uzeniny a paštiky.

Ostatní

Co se koření týče, při protikvasinkové dietě nevadí pepř, chilli a v menším množství mořská sůl. Dobrá je také skořice a zázvor, není třeba bát se čerstvých bylinek. Výborný je ocet, nejlépe jablečný, který se někdy přidává i do nálevů, kterými se mohou genitálie trpící kvasinkovou infekcí omývat. Zakázána jsou průmyslově vyráběná dochucovadla, hotové kořenící směsi a rajský protlak, protože to vše může a většinou i obsahuje přidaný cukr. Z ořechů nevadí mandle a lískové ořechy, naopak se nedoporučuje jíst kešu a para ořechy či vlašáky.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více