Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pozor na skryté kalorie v pití! Víte, kolik jich je ve vínu, pivu nebo třeba v džusu?
Zdroj: Unsplash.com, Samuel Branch

"Víš, já si ten burger nedám, držím dietu," řekla kamarádka a během jednoho večera vypila dvě skleničky vína, dva panáky a poté si objednala jedno Cuba Libre. Taky jste někdy zažili podobnou situaci? Kalorie na nás nečíhají jen v jídle, ale také v pití. A občas je těch kalorií více, než bychom čekali. Pojďme zjistit, kterým drinkům se raději vyhnout, pokud chceme shodit pár kil.

Víno

Dvě deci bílého suchého vína obsahují přibližně 130 až 140 kcal. U červeného či růžového vína se hodnoty mohou nepatrně lišit, tam je to u stejného množství zhruba 150 až 160 kcal. Myslete i na to, že čím sladší víno pijete, tím více kalorií víno obsahuje. Příště si místo sladké Pálavy tedy raději objednejte třeba výborný suchý Sauvignon.

Pivo

Jakmile vypijete jeden půllitr piva, můžete počítat s příjmem kolem 200 kcal. A to platí o desítce. Taková Plzeň už má 220 kcal na půl litru a ruku na srdce, u jednoho to s pivem nikdy nezůstane. Podobné množství kalorií jako pivo obsahuje například jeden trojúhelníček pizzy, pět plátků vypečené slaniny nebo 3/4 sladkého donutu.

Panáky

Večírek je v plném proudu a na řadu přichází panáky. Zde platí jednoduché pravdilo: příjem kalorií z daného panáku se odvíjí od procent alkoholu. Panák s 40% obsahem alkoholu se rovná přibližně 95 kcal a čím vyšší procento alkoholu v panáku zvolíte, tím víc bude obsahovat kalorií.

Skryté cukry v nealkoholických nápojích

S alkoholickými nápoji jdou ruku v ruce i nápoje nealkoholické, které se často přidávají třeba do míchaných nápojů. Cuba Libre (rum s colou), Sex on the beach (vodka, broskvový likér a pomerančový džus) nebo Mojito (bílý rum, třtinový cukr, limetky, perlivá voda a máta); všechny tyto oblíbené drinky obsahují další neviditelné kalorie a obrovské množství skrytého rozpuštěného cukru. Velmi populární nápoj Coca-Cola obsahuje v 1 litru 27 kostek cukru. Pokud raději podvědomě zvolíte džus, protože je "zdravější", i zde narazíte na přidané cukry. Ty se v ovoci vyskytují přirozeně a zároveň cukr do většiny džusů přidává i výrobce. Ve výsledku se tedy dostaneme na velmi podobné množství cukru jako je právě v Coca-Cole.

Pokud si chcete užít večírek, doporučujeme alkohol kombinovat s vodou. Nejen, že vás ráno nebude bolet hlava a vyhnete se kocovině, poděkuje vám i vaše tělo a na vaší váze se to neprojeví tak drasticky. Například kvalitní vodka se sodou a limetou je poměrně přijatelnou volbou i pro dietáře. A samozřejmě nezapomeňte pít s mírou! Dva, maximálně tři alkoholické nápoje na celý večer by vám měly stačit.

Nikdy to nezůstane jen u alkoholu

Sáhněte si do svědomí a vzpomeňte si, kdy naposledy jste pili alkohol a u toho nezakusovali nějakou dobrotu u stolu. S konzumací alkoholu se pojí například jednohubky, oříšky či brambůrky. A když už jsou před námi, proč si nedopřát, že? Tak si to pojďme spočítat. Za jeden večer si dáme jedno pivo, skleničku vína, dva panáky a k tomu tři jednohubky, půlku balíčku chipsů a nějaký ten oříšek. A najednou jsme na 1 100 kcal, což je polovina doporučeného denního příjmu dospělé osoby. Malé posezení s přáteli tedy vydá za celou velkou snídani a půlku oběda. Je na vás, jestli vám stojí za to druhý den dřít v posilovně, abyste zbytečné kalorie navíc odčinili.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více