První mikrovlnku byste domů asi nechtěli: Na výšku měla skoro dva metry!
27. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Umíte si představit kuchyň bez mikrovlnné trouby? I když jsou lidé, kteří o ní pochybují nebo se dokonce obávají jejích škodlivých účinků, většina z nás přístroj ráda využívá. Ohřívá, rozmrazuje... Ty lepší modely upečou i pizzu a dokáží spoustu dalších věcí, které nám usnadňují život. A přitom to není z pohledu historie tak dlouho, kdy se nám o jejich existenci ani nesnilo.
Místnost jen pro mikrovlnku?
První mikrovlnná trouba spatřila světlo světa v Americe v roce 1945 a je téměř jisté, že z dnešního pohledu bychom jí doma mít určitě nechtěli. Kdo by si do kuchyně postavil stroj bezmála dva metry vysoký a přes tři sta kilogramů těžký? I tak ale tento vynález vzbudil velký ohlas a zájem, a tak není divu, že vědci i technici začali horečně pracovat na jeho zmenšování. Už o deset let později tak mohla stát hned vedle sporáku a nijak výrazně z kuchyňské linky vevybočovala. A to už bylo opravdu užitečné.
Mohlo by vás zajímat
Američanky tak měly tyto pomocníky k dispozici už v polovině padesátých let, ale pořád to ještě nebylo ono. Oproti pozdějším a bezpečnějším modelům z těchto přístrojů totiž ještě skutečně určité dávky záření unikaly. I to se ale nakonec podařilo vyřešit a šedesátá léta v USA bychom tedy už mohli skutečně označit jako dobu mikrovlnnou. Ženám v domácnosti i těm, které se vracely domů z práce až večer, přinesly velkou úsporu času a potravinovému průmyslu nové možnosti; bylo možné začít nabízet a prodávat jídla určená právě pro rychlý ohřev v mikrovlnce.
Jak na to vlastně přišli?
I když byly tyto trouby v Americe běžné už řadu let - a v Sovětském svazu byly naopak přísně zakázané z obavy o zdraví lidí - do Evropy se tahle vymoženost dostala až v letech osmdesátých a konkrétně v Československu ani v té době nešlo o žádnou běžnou záležitost. U nás se začaly mikrovlnky prosazovat a ve větším množství prodávat až po roce 1989.
Mohlo by vás zajímat
Možná si také kladete otázku, kdo a jak vlastně přišel na to, že mikrovlny mohou ohřát potraviny. Jako za mnoha vynálezy, i za tímto stojí úsměvná příhoda a náhoda. Ve světě zuřila druhá světová válka a Percy Spencer ve Spojených státech amerických pracoval na dalším vývoji takzvaných magnetronů - součástí radarů využívaných pro vojenské účely. Za vznikem mikrovlnné trouby pak stojí Spencerova láska ke sladkému a hlavně k čokoládě. Jak je to možné?
Jednoho dne si Spencer vzal s sebou do práce čokoládu, kterou si dal do kapsy pracovního pláště. Jaké muselo být jeho překvapení, když po chvíli v laboratoři zjistil, že má v kapse rozteklou teplou čokoládovou hmotu! A tak se začal tímto jevem zabývat. Účinkům mikrovln vystavil například kukuřici a během několika sekund si už mohl pochutnat na popcornu. Mikrovlnka, lépe řečeno její základ, byla na světě. Přes všechny výhrady a konspirační teorie, které vědci vytrvale vyvracejí, tedy mikrovlnky lidstvu slouží už přes sedmdesát let.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přichází první postní neděle. Víte, jak připravit pučálku a liščí preclíky?
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Polévka jako součást hlavního chodu i samostatné jídlo: Jaký druh máte nejraději?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jestli chcete opravdu poctivou šunku, sáhněte po vyzkoušené metodě našich babiček
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Recepty z českých filmů: Ovar a zabijačkový guláš podle paní pivovarníkové z Postřižin