Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jestli chcete opravdu poctivou šunku, sáhněte po vyzkoušené metodě našich babiček
Zdroj: Foto: Archiv autorky článku

Šunku mají rády děti a pochutnají si na ní i dospělí. Jak ale vybrat tu nejlepší, která bude chutná a zároveň nebude příliš zatěžovat organismus vinou konzervantů? Nejlepší bude nebrat šunku z obchodu, ale vyrobit si rovnou vlastní ze surovin, které si sami vyberete. Už naše maminky měly pro tyto účely dobrého pomocníka - šunkovar. Pamatujete?

Když šunku, tak poctivou!

Odjakživa toužíme po kvalitních potravinách, chceme rodině předložit jen to nejlepší a vědět, že jsme udělali i něco pro zdraví našich nejbližších. Jenže kupované potraviny jsou často plné všemožných přísad, o jejichž původu a účincích ani nevíme. I když samozřejmě není na místě vyvolávat paniku - je jisté, že všechno prochází kontrolou - můžeme se pokusit vyrobit si doma i takovou pochoutku, jako je šunka.

Šunkovar se stal doslova hitem v osmdesátých letech minulého století. Oproti tomu nerezovému, který si můžeme koupit dnes, byl ale tehdejší šunkovar vyroben z hliníku. Každopádně komu se podařilo jej sehnat, získal často využívanou pomůcku, díky níž mohl potěšit celou rodinu. Domácí šunka se tak často stávala i oceňovaným dárkem.

Moderní šunkovary

V dnešní době se šunkovar dostává znovu ke slovu a koupit ho můžeme bez problémů v prodejnách domácích potřeb nebo v době covidové na internetu. Co ale budeme potřebovat dál, abychom zvládli doma vyrobit tu nejlepší šunku, po které se jen zapráší?

Základem je samozřejmě výběr kvalitního masa, nejlépe vepřové kýty, ale pokud budete chtít, není problém vyrobit ani šunku z drůbežího nebo třeba králičího masa. Ta byla v minulosti zvlášť oblíbená. Na venkově nebyla o králíky nouze a nová možnost zpracování jejich masa přišla vhod. Když už máte vybrané maso, přijde na řadu jeho zpracování. Tady je potřeba upozornit, že rozhodně není dobré tuhle fázi podcenit, protože bychom mohli na konci celého procesu zaplakat. Maso je nutné nakrájet na kostičky, přičemž si pamatujme, že čím menší budou, tím se šunka lépe spojí. Na druhou stranu nechceme vařit šunku z mletého masa, pokud si má zachovat strukturu. Kostky o rozměrech mezi jedním a dvěma centimerty tak budou ideální. Následovat bude důkladné hnětení masa. Není vyloučeno použít kuchyňský robot, ale ruce tak docela nenahradí, takže bude určitě lepší udělat si půl hodiny čas a maso zpracovat rukama. Děláme to tak dlouho, až se na okaji hmoty objeví bílkovina.

Odpočinout, uvařit a servírovat

Maso se osolí a doplní případným kořením podle vlastní chuti. V této fázi je nutné nechat maso odpočinout klidně i dva dny v chladu, pak ho napěchujeme do šunkovaru, přístroj dobře zavřeme a uložíme do hrnce s vodou, kterou budeme dvě hodiny udržovat na teplotě 80°C. Po této době vyjmeme šunkovar z hrnce, necháme zchladnout a můžeme pozvat rodinu na ochutnávku. Platí přitom, že pokud jsme z opatrnosti nepoužili takzvanou řeznickou sůl, která maso konzervuje, je potřeba šunku spotřebovat do dvou dnů. Většinou ale takové varování není nutné. Šunka zmizí, než si toho vůbec stihnete všimnout.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více