K snídani polévka, k svačině sáček s mlékem a rohlík aneb Jak jedly děti v polovině 20. století
5. 5. 2024 Historie a zajímavosti
Maminky přemýšlejí, co dát dětem k snídani a co do školy ke svačině. Většina z nich se drží zásad správného stravování a snaží se, aby jejich potomci měli dostatek ovoce a zeleniny. To nejlepší chtěly svým ratolestem dát i maminky v polovině minulého století.
Ovoce a zelenina podle sezóny
Na tom, že není dobré nechat děti, aby o svačině rozhodovaly úplně samy (zvlášť ty menší), by se tehdejší výživoví poradci s těmi dnešnímu naprosto shodli. Stejně tak na každodenní konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny.
Maminky v 50. a 60. letech minulého století ale neměly takový výběr, proto nejčastějším ovocem téměř po celý rok byla jablka, která šla uskladnit (aspoň na venkově), ostatní se řídilo sezónností.
Dovážené banány a citrusy byly v obchodech většinou jen před vánočními svátky, později se sortiment téměř celoročně obohatil o pomeranče ze spřátelené Kuby.
Alespoň část zimy vydržela zapíchnutá do nádob s pískem kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel). Zásobování potravinami nebylo zrovna perfektní, a tak musely maminky improvizovat. Chleba s máslem a kolečky mrkve nebyl nijak výjimečnou svačinou – a zdravou.
Mohlo by vás zajímat
Ráno talíř polévky
V Kuchařce naší vesnice, na přelomu 50. a 60. let jedné z mála tehdejších kuchařských knih, se doporučovalo děti po ránu pořádně nacpat. Tedy klidně jim předložit talíř husté „...polévky, sladkou kaši nebo chléb s máslem a džemem či tvarohem, ale i s vaječnou, masitou nebo sýrovou pomazánkou".
K svačině mělo stačit například jablko nebo mrkev, „...u větších jedlíků s kouskem chleba nebo pečiva, bez pomazánky". Záleželo ale na tom, jestli děti měly možnost docházet do školní jídelny, protože v některých, především venkovských, školách nebyly jídelny k dispozici. To pak pořádný krajíc chleba s máslem či sádlem přišel v poledne vhod.
Mohlo by vás zajímat
Sádlo a slanina pro sportovce
Plátky tvrdého sýra mezi dvěma chleby nebyly moc častou svačinkou. V oblibě byly sýry tavené, které se sice v bývalém Československu vyráběly už ve 20. letech, ale na přelomu 50. a 60. let se v obchodech začaly objevovat s různými příchutěmi (například pažitka, paprika, šunka)
Zmínili jsme se o sádle, které bylo asi v každé rodině (nejen na venkově) a hojně se využívalo v teplé i studené kuchyni. Máslo bylo do roku 1953 na příděl, proto sádlo všude hrálo hlavní roli.
Podle již zmíněné Kuchařky naší vesnice sádlo popřípadě i slanina byly vhodné pro starší děti, které již chodí do školy. „Pro ty se hodí na svačinu zejména tehdy, když zvýší svou potřebu pokrmu hrou nebo sportem."
Mohlo by vás zajímat
Mléko a zase mléko
Zatímco mnozí školáci si s sebou dnes nosí jogurty, kefíry nebo různé mléčné dezerty, kterých je na výběr nepřeberné množství, v polovině minulého století byl sortiment z mnoha důvodů (například kratší trvanlivost) značně omezený.
Proto se všude propagovalo pití mléka. Kuchařky a dobový tisk přesvědčoval o prospěšnosti pití mléka.
Mnozí z těch, co vyrůstali v této době, mají v živé paměti sáčky s dotovaným mlékem, které společně s rohlíkem děti dobrovolně-povinně musely baštit ke svačině. Když nic jiného, užilo se s nimi hodně legrace, protože se občas protrhly...
Náš tip: Pokud se přeneseme do doby před více než 50 lety, kdy se ráno dětem doporučovala k snídani polévka, ta hrstková podle našeho video receptu by určitě posilnila.
Zdroje informací:
M. Úlehlová-Tilschová: Rok v české kuchyni
Dr. Marie Hrubá a František Raboch: Kuchařka naší vesnice
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uchovat syrovou zeleninu v soli? Zeleninová směs vydrží až do další sezony a výborně dochutí naše polévky a další jídla
Domácí zelenina v soli je k dochucení a doplnění polévek velmi vhodná. Výhodou je, že známe složení - použijeme pouze kvalitní a chutnou zeleninu.… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
20 receptů na pokrmy s levným masem: Jak ušetřit a přitom se dosyta najíst
Kolikrát se nám stalo, že jsme se museli uskrovnit, protože jsme se vydali z peněz? Někdo to naštěstí nemusí vůbec řešit, ale pro mnoho lidí… Číst více
MasterChef Česko 2022: Dokonalé tartaletky podle loňské vítězky Besky rozhodly o postupu do finálové šestnáctky
Nebeská tartaletka podle Besky rozhodla o… Číst více
Jaké jídlo uvařit, když je málo času a v lednici zůstaly knedlíky z předchozího dne? To je snadné - přece knedlíky s vajíčkem
Použít můžeme buď knedlíky, které máme od včerejška uložené v lednici, nebo i knedlíky mražené. Nakrájíme si je na úhledné kousky a můžeme se pustit… Číst více
Zelí jako příloha: Máme 4 možnosti. Které dáte přednost?
Víte, že zelí můžete připravit několika základními způsoby? A to k tomu nepočítáme různá vylepšení a rodinné recepty na to "nejlepší" zelí. Způsob… Číst více
Jak zužitkovat staré rohlíky: Zapečené s klobásou, nebo s vejci a sýrem jsou vynikající levnou večeří pro celou rodinu
Problematiku přebývajících rohlíků z předešlého… Číst více
Depresivní dort je ideální moučník do časů krize. Bez vajec i másla, přesto chutná naprosto úžasně
I když by se mohlo zdát, že depresivní dort je… Číst více
Studentské jídlo před revolucí: Oběd v menze stával 2,60 Kčs, oblíbený byl i lančmít a na koleji frčely špagety s kečupem
Studentská léta jsou časem, na který snad každý… Číst více
7 receptů na žemlovku: Spotřebujete do ní starší pečivo i jablka z vlastní úrody
Můžeme upéct jednoduchou žemlovku s jablky, která vyjde nejlevněji a suroviny na ni často máme po ruce, nebo vylepšenou žemlovku, do které se nám… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se jedlo v 50. letech: Zásoby ze sklepa a ze spíže, příděl 4 vajíček na měsíc a máslo jen pro děti
Jak správně zalévat okurky: Důležitá je teplota vody, čas i správný postup, aby rostliny perfektně prospívaly
Jarní jídelníček 50. let v Československu: Stará slepice, převařené mléko a saláty, které se nedoporučovalo mýt v potoce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí supreme sous-vide zapečené s rozmarýnovými bramborami v MTH
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové na pivě se zeleninou a chlebem
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka s avokádem a ředkvičkami
Přidáno před 15 hodinami
Jahodový dezert do skleničky
Přidáno před 16 hodinami
Marinované kuřecí soté se zeleninou
Přidáno 23. 5. 2024 19:46
Jablkové růžičky z listového těsta
Přidáno 23. 5. 2024 12:30
Přečtěte si Zobrazit více
Nikola Tesla: První ekologický aktivista sice držel přerušovaný půst, ale byl přesvědčený, že alkohol je elixírem života
Kadeřávek na zahradě: Oblíbená zelenina vydrží na záhonech až do jara a v kuchyni se rozhodně neztratí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů