Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketa: Skvělý společník pro vaření i pečení
Zdroj: {Pixel-Shot} / Shutterstock.com

Uvažujete o tom, že byste si připravili nějaký zdravý pokrm, který bude stát i chuťově za to? Proč ne, vždyť volit je možné ze spousty různých zajímavých ingrediencí a receptů. Výbornou volbou je například cuketa. Právě ta bývá součástí drtivé většiny fit programů a receptů. Není se přitom vůbec čemu divit. Tato skvělá plodina rozhodně stojí za to, a to hned z několika důvodů. My se na ně podíváme mnohem podrobněji v tomto článku. Samozřejmě nezůstaneme dlužní ani skvělý recept na cukeťák, který rozhodně stojí za to ochutnat.

Co všechno obsahují cukety?

Jsou to právě cukety, které se mohou pochlubit spoustou vynikajících vlastností. Vždyť obsahují mnohé důležité látky, které lidský organismus prostě potřebuje. Jedná se například o:

  • uhlohydráty,
  • spousty vitamínu A a C,
  • vlákninu,
  • bílkoviny,
  • foláty,
  • draslík
  • a další.

Potřebujete-li redukovat svoji tělesnou hmotnost, jen velmi složitě budete hledat nějakou vhodnější zeleninu. Navíc podpoříte svou vlastní imunitu, což je především nyní, v době koronaviru, nesmírně důležité. Díky vitamínům působí dobře i na zuby. O ty je ale třeba pečovat, a to nejen stravou, ale také správnou hygienou. Slevové kódy na různé pomůcky najdete třeba na https://buykers.cz/slevove-kody/nazuby.

Hlavních předností cukety je spousta

Výhod konzumace cuket je ale mnohem více. My se na některé podíváme podrobněji.

Ochraňuje kardiovaskulární soustavu

Kdo by nechtěl mít silné srdce, které vydrží ledacos. Asi každý. U cukety si můžete být jistí, že vám pomůže. Obsahuje totiž jako vitamín C, tak i mangan. Budete-li tuto zeleninu pravidelně konzumovat, předejdete také ateroskleróze. Mimo jiné působí také protizápalově. V kombinaci s draslíkem pomáhá i ke snížení vysokého krevního tlaku.

Redukce váhy? Žádný problém

S cuketou to zvládnete bez jakýchkoli problémů. Její kalorická hodnota je totiž minimální. Pocitu sytosti nabudete velmi brzy a nebude nutné nic dalšího kalorického jíst. Jinak obsahuje i spousty vody. A nesmíme zapomínat na vlákninu, které je v ní také hodně.

Ideální stav organismu

Cuketa obsahuje velké množství vitamínu C. Dokáže velmi efektivně podpořit naši imunitu. Na ideálním fungování organismu se podílí také vláknina, která dokáže pomoct hlavně tlustému střevu. Mimo jiné obsahuje cuketa i kyselinu hyaluronovou a omega-3 mastné kyseliny.

Cuketu ocení i muži a těhotné ženy

Vynikající je cuketa i při podpoře léčby onemocnění prostaty. Konkrétně při benigní hypertrofii. V těhotenství ji ocení ženy hlavně díky obsahu kyseliny listové.

V jakém stavu se cuketa konzumuje?

V převážné většina je tepelně zpracovaná, ale může se jíst i za syrova. Pro vaření, pečení nebo smažení je třeba vybírat především mladší cukety, které ještě nemají pořádně vyvinutou dužinu a nejsou tak tuhé. Velké cukety už jsou hodně vláknité, mají značně tvrdou, téměř nekonzumovatelnou slupku a dužinu je zapotřebí kompletně vybrat.

Dejte si skvělý cukeťák

Upéct si cukeťák určitě stojí za to. Jedná se v podstatě o jakousi slanou variantu koláče. Do jisté míry se z hlediska složení podobá tradičnímu bramboráku.

Budeme potřebovat tyto ingredience:

  • dvě střední cukety,
  • cca 20 dkg salámu,
  • 15 dkg polohrubé mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 cibuli,
  • 20 dkg eidamu,
  • 2 vejce,
  • 1 palici česneku,
  • majoránku,
  • trochu pepře,
  • sůl
  • velkou lžíci oleje.

Jak na přípravu cukeťáku?

Vůbec nic složitého. Veškeré ingredience se smísí a vznikne téměř tekutá směs. Všechno je zapotřebí dokonale promíchat, aby došlo ke spojení jednotlivých chutí. Máte-li hotovo, přijde směs na pečicí papír, jímž je vystlán středně hluboký plech. Cukeťák se bude péct při teplotě 200 stupňů Celsia zhruba 45 minut. Můžete péct i déle, záleží na tom, jaký výkon má vaše trouba. 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více