Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zázračná houba ze starověku: Housenice čínská léčí plíce a prý zaručuje i dlouhověkost
Zdroj: Housenice čínská je známá od starověku a je jedním ze základních pilířů čínské medicíny. Zdroj: Unsplash.com, Antevasin Nguyen

Číňané ji znají už od starověku, nám začíná být více známá až nyní. Housenice čínská je speciální druh houby, který vzniká trochu strašidelným způsobem, ale má blahodárné účinky na lidské tělo. Především pomáhá s plicními chorobami, posiluje imunitu a dříve se s ní léčila i škytavka. Zároveň údajně její konzumace může za dlouhověkost (nejen) Asiatů.

Zázrak z housenek

Stará čínská medicína podle některých může nahradit i moderní léčebné postupy. Jestli tomu věříte, nebo ne, to je na vás. Faktem ale je, že kombinace chemie a přírody v případě nemoci nemůže nic zkazit, je-li vyvážená. Proto se například k antibiotikům doporučuje popíjet zázvorový čaj s medem a jinak doplňovat vitamín C, ale rovněž konzumovat jogurty, které zaručí rovnováhu střevní mikroflóry. Pro imunitu prospěšná je třeba i Housenice čínská, což je speciální typ houby, který je asijským léčitelům znám již od starověku, a který si postupně získává zvučné jméno i v našich končinách. Jeho nejblahodarnějším účinkem je totiž léčba plicních chorob, což je zrovna v této době dobré vědět.

Housenice čínská vzniká trochu strašidelným způsobem. Je to totiž parazit, který napadá často ještě larvy housenek, nejčastěji druhu jménem Hepialus armoricanus, které se v dospělosti mění na můry. Housenka napadená Housenicí se toho ale nedožije. Houba postupně proroste celým hmyzím tělem, a když se pak housenka na zimu zavrtá do země, aby se zakuklila, většinou tam zemře. Z jejího mumifikovaného těla pak v půdě vyroste houba. Jejich sběrem se i dnes živí tibetští horalové, protože Housenice je ve volné přírodě vzácná, a proto také velmi drahá. Samozřejmě se pěstuje i uměle ve sklenících, tam je ale proces rychlejší - normálně takové Housenici trvá plně vyrůst klidně i 6 let. Z toho důvodu jsou housenice pěstované k průmyslovým účelům o něco méně účinné, než ty nasbírané v divočině. Ale i tak bychom doplňkům stravy z nich vyrobeným měli dát šanci.

Hlavní devízou Housenice čínské je, že pomáhá léčit plicní choroby, ale také působí blahodárně na kardiovaskulární systém a posiluje celkovou imunitu těla. Dodává tělu sílu; starověcí tibetší pastevci vyprávěli o tom, jak zvířata, která houbu spásla, zmohutněla a kypěla energií. A tak se v Asii věří, že pravidelná konzumace Housenice člověku zajistí i dlouhověkost. A když v 90. letech čínské běžkyně na dlouhé tratě slavily obří mezinárodní úspěchy, oficiálně se to vysvětlovalo právě podáváním Housenice, kterou atleti po celém světě pro zlepšení výkonu konzumují stále.

A ještě něco umí prý Housenice zaručit - v Antice se tato houba sušila a prášek z ní umletý se podával mužům jako afrodiziakum. Skutečně; obsahové látky houby stimulují tvorbu hormonů ve speciálních buňkách pohlavních orgánů, a to hlavně těch pánských. Léčitelé houbu doporučují také cukrovkářům nebo ženám pro zmírnění menstruačních bolestí. A moderní doba aktuálně zkoumá i vliv Housenice čínské na duševní pohodu a nespavost. Vyzkoušíte tuto zázračnou houbičku?

Komentáře

Zaskodnik Zaskodnik

8. 2. 2022 18:54

Článek je to zajímavý ale víc by mě potěšil odkaz kde tento zázrak sehnat

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více