Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mezi nejstarší recepty patří lék na kocovinu. Na čem si pochutnávali naši předci?
Zdroj: Pixabay.com, Andreas Lischka (webandi), Pixabay License, https://pixabay.com/cs/service/terms/#license

Některé z našich oblíbených receptů používají lidé již tisíce let. A nejsou to vždy nejzákladnější potraviny, které mají nejdelší historii. Vedle piva a pečeného vepřového patří mezi nejstarší recepty v historii lidstva propracovaný návod na mandlové mléko, lék na kocovinu i chutné koláče. Dává to smysl; vždy jsme byli druh, který si užívá ústa plná lahodných chutí i předávání znalostí o tom, jak ty lahodné chutě přivodit.

Kopřivový pudink, 6000 před naším letopočtem

Kopřivy, i když jsou jedlé, se obvykle nepovažují za chutnou ingredienci, ačkoliv například zejména milovníci klasické britské kuchyně jsou zastánci toho, že kopřivy jsou skvělé do polévky i na rizoto. A nejstarší recept ve Velké Británii, jehož historie sahá až 8000 let zpět, kopřivy zahrnuje doonce jako hlavní složku. Kopřivový recept byl objeven v rámci vykopávek z roku 2007 institutem University of Wales, který jej označil za nejstarší v historii Británie: i když byl písemně zaznamenán v roce 6000 před naším letopočtem, ve skutečnosti může být až o dva tisíce let starší. Vědci tvrdí, že recept na kopřivový pudink v podstatě radí uvařit rostlinu s ječmenem a vodou.

Pivo, 3400-2900 před naším letopočtem

Nejstarší recept na pivo na světě byl objeven teprve v roce 2016, ale nebyl to úplně "recept" v tradičním slova smyslu: šlo o rozpis ingrediencí nalezených v zařízení na výrobu piva, které bylo odkryto v rámci sítě vykopávek v Číně. Archeologové, kteří prozkoumali toto místo, našli zařízení na vaření piva pocházející z doby kolem roku 3400 před naším letopočtem. Objevené zbytky džbánu podrobili důkladné analýze. Výsledek? Kombinace prosa, čínského perlového ječmene a hlíz, za kterou by se nestyděl kdejaký moderní sládek. Starověké důkazy o vaření piva byly objevily po celém světě, od Íránu po Egypt - ale prozatím bylo toto konkrétní čínské zařízení korunováno jako nejstarší v historii lidstva.

Masový koláč, 1700 před naším letopočtem

Nejranější recept na masový koláč pochází ze starověké Mezopotámie; konkrétně z hliněných destiček z roku 1700 před naším letopočtem, které francouzský akademik a šéfkuchař Jean Bottero přeložil ze staroasyrštiny až v roce 1985. Tři destičky, které se v současné době nacházejí v archivech Yale University, obsahují podrobné recepty na dušená masa (včetně gazelího) a starodávný recept na koláč připravovaný z drůbežího masa.

Dušené maso se zeleninou jako lék na kocovinu, 900 našeho letopočtu

Nejstarší arabská kuchařka vyšla ve starověkém Bagdádu pod názvem Kniha jídel. Její autor Ibn Sayyar al-Warraq nenechal nic náhodě: obsahuje neuvěřitelných 600 receptů pro různé příležitosti. Ale nejznámější z nich je kishkiyya, jinak známá jako "dušené maso se zeleninou na kocovinu".

Kniha pravděpodobně obsahuje mnoho receptů, které jsou starší než její autor (al-Warraq zemřel v roce 961 n. l.), ale nemáme, jak zjistit, jak stará ta kishkiyya skutečně je. Patří do ní maso, nakrájená zelená zelenina a velké množství bylin. Vaří se v hutném vývaru. Celý recept je poměrně komplikovaný, ale pokud se vaší hlavy nechce pustit opice, pravděpodobně vám neublíží.

Pečený kanec, 4.- 5. století našeho letopočtu

Recept pochází z jedné z nejstarších a nejslavnějších starověkých kuchařek: z De Re Conquinaria, knihy římských receptů, též zvané Apicius podle známého římského labužníka (on sám ale přispěl pouze třemi pětinami receptů a kopie, které dnes známe, pocházejí z doby dlouho po jeho smrti). Je rozdělena do deseti sekcí na různá kulinářská témata, od "Pečlivé hospodyně" po "Čtyřnásobek" a obsahuje stovky receptů, z nichž mnohé jsou nejranějšími příklady svého druhu.

Spolu s exotičtějším jídlem pro římské publikum, jako je pečený plchčia játra prasnic, obsahuje De Re Coquinaria méně náročné recepty, jako je pečený kanec. O římském jídelníčku mnohé vypovídá fakt, že Apicius uvádí dva způsoby vaření kance a sedm různých omáček, které se k němu podávají.

Komentáře

VlastaVZ

27. 2. 2021 22:12

Moc by mě zajímalo, jak byl ten recept na kopřivový pudink v Británii před 8-10 tisíci lety zapsán, jakým písmem a jakým jazykem. Ví to autor? :-O

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více