Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Českem s chutí: Dejte si sklářské knedlíky a kubu s výhledem na národní park. Šumava volá!
Zdroj: Letní kuba, Zdroj: Toprecepty.cz, maris

Kuchyni na Plzeňsku a v jižních Čechách jsme se již věnovali, přesto se do těchto končin ještě jednou vrátíme – stojí to za to! Malebná Šumava totiž nenabízí jen skvělou příležitost pro cykloturistiku a běžkování. Každý gurmán ví, že na místě, kde se mísí vlivy rakouské a německé kuchyně, se nají jako král!

Maso na Šumavě bylo vždy sváteční

V tradičních šumavských receptech najdeme maso pouze zřídka – většinou se jedlo o nedělích a svátcích, protože místí sedláci nepatřili k nejbohatším obyvatelům Čech. I výběr obyčejných surovin měli Šumavané omezený. Malebná kopcovitá krajina, kde je půda často neúrodná a využít je třeba každého remízku, zapadá každou zimu na dlouhé týdny sněhem a nezodpovědný hospodář může snadno o úrodu přijít. I přesto lidé do práce potřebovali něco, co je zasytí při těžké dřině na poli či v lese. Oblíbená tu vždy byly vydatné polévky; kulajda a bramboračka hustá jako drn. Důležitou surovinou je také zelí.

Byl by hřích nevyužít v domácí kuchyni místní lesy. Dají se v nich zasbírat voňavé hříbky, výborné borůvky a na své si přijdou i milovníci zvěřiny. Šumavě nikdo neodpáře vošouch neboli houbový bramborák, šmornu (sladké jídlo z mléka, krupice a vajec), couračku (polévka), kroupového kubu, cmundu či zelníky. Pokud se vám nechce vydávat se do lesa na vlastní pěst, u silnic vedoucích na Lipno často stojí miniauturní stánky, kde místní lidé prodávají lišky a borůvky za minimální cenu.

Šumava – kraj knedlíků

Velmi syté jsou také šumavské knedlíky. Mezi ty nejtradičnější patří tzv. sklářské knedlíky, které jsou založeny na bramborovém základu, do něhož se přidává slanina nebo škvarky a zakysané zelí. Pro Šumavu jsou také typické kynuté knedlíky plněné ovocem nebo tvarohem, škubánky a šlejšky, které se dělají jak na sladko, tak i na slano. A i když se to maso nepodávalo zrovna často, i tak Šumavané dobře vědí, jak ho zpracovat. Typické je bohaté dochucování bylinkami, hlavně dnes již pro sběr zakázaným jalovcem, ale také tymiánem, dobromyslem, satorií či černým bezem nejlépe ze zahrádky. Jednou ze specialit, kterou byste si při návštěvě Šumavy neměli nechat ujít, jsou i bramborové zelníky.

Kde se najíst?

Na Šumavě máte jedinečnou příležitost snídat při odcházející ranní mlze, z níž se postupně vynořují drobné chaloupky a z lesů vychází zvědavá zvěř. Navíc si přijdou na své milovníci hradů, adrenalinových sportů i krásné přírody. Fanouškům romantických děl Karla Klostermanna nabídne útočiště hájenka na Březníku nebo například Klostermannova chata na Modravě. V malebném Povydří si potom můžete pochutnat na skvělé kulajdě v Turnerově chatě, což je jediná veřejně přístupná chata v I. zóně národního parku. Pivaři ocení historický pivovar ve Velharticích, který najdete přímo na místním hradě.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více