Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Exotické ovoce, které vyhnalo Adama a Evu z ráje: Proč jíst granátové jablko?
Zdroj: Pixabay, Geraldine Dukes, Pixabay license

Nejspíš znáte příběh o tom, jak Eva utrhla jablko v ráji, Bůh se naštval a Evu i s Adamem vystěhoval. Tím zakázaným ovocem prý bylo granátové jablko. Vlastně se ani nelze divit, protože je to ohromná zásobárna zdraví, což tenkrát Eva sice nemohla vědět, ale jistě ocenila i jeho lahodnou chuť a lákavý vzhled. Jaké benefity nám granátové jablko nabízí?

Jeden z nejstarších plodů světa

Granátové jablko má dlouhou a fascinující historii. Ačkoliv pravděpodobně pochází z Persie, jeho pěstování se rychle rozšířilo po celém Středomoří, na Arabský poloostrov, do Afghánistánu, Indie i Číny, kde dostalo přezdívku čínské jablko. Jeho mystický význam je patrný již ve Starém Zákoně. Říká se, že granátové jablko má 613 semen, která představují 613 přikázání Tóry. Dotýká se ho píseň Šalamounova, ve verších Odyssey se o něm zmiňuje Homér coby o součásti zahrad Alcinous, které bývaly pravděpodobně na Sicílii. Staří Řekové věřili, že granátovník pochází z krve Dionýsa, boha vína. Ovoce bývalo rovněž spojováno s Persefonou, která se díky jeho semínku vracela každou poslední třetinu roku do podsvětí. Granátové jablko se tak stalo symbolem věčného života. Ranní křesťané, ovlivnění mýtem o Persefoně, začali granátové jablko spojovat s představou vzkříšení.

Granátové jablko v kuchyni

Podle Lorny J. Sassové, kulinární historičky, existují důkazy, že granátová jablka se před pěti sty lety používala při vaření v daleko větší míře než dnes. To lze vysvětlit jednoduchým faktem, a sice že je s sebou přivezli arabští dobyvatelé, když obsadili Španělsko a Sicílii a naučili tamní kuchaře, jak s nimi pracovat v kuchyni. V té době se šťáva z granátového jablka používala jako dochucovadlo a granátová zrníčka jako obloha či doplněk pokrmů. Ostatně, granátová jablka stále hrají prim zejména v kuchyních Středního východu nebo Indie. Zrníčka dodávají zeleným salátům pikantnost i barvu. Určitě stojí za to je přidat i jako ozdobu do sladkých dezertů. Zajímavé je, že se skvěle uplatní také ve slané kuchyni, kde jim to chuťově náramně ladí s rybou nebo grilovanou kotletou. Ze zrnek granátového jablka se ovšem dá připravit i šťáva, kterou můžete použít jako základ dalších osvěžujících a zdravých nápojů.

K čemu jsou granátová jablka dobrá?

Když už jsme nakousli zdraví, v první řadě je třeba zmínit, že granátové jablko obsahuje významné antioxidanty, které chrání buňky před oxidačním stresem a volnými radikály. Z vitamínů jsou důležité A, B, E, K a C, pokud jde o minerály, významné je zejména železo. Pravidelná konzumace granátového jablka napomáhá ke stabilizaci hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Ovoce se rovněž doporučuje při potížích s trávením a má význam v detoxikačních programech, jelikož pomáhá čistit játra a ledviny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více