Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuskus i kebab: Letní recepty, na kterých si pochutná každý

Léto je časem salátů, lehkých jídel, a především čerstvého ovoce. Tyto tipy na letní pokrmy uspokojí milovníky masa i sladkých dezertů.

Máte doma jedlíka, který zeleninový salát neocení? Nemusíte zoufat ani připravovat dvě různá jídla. Stačí správná kombinace surovin a pokrm, který uspokojí naprosto všechny, je na světě. Klasikou jsou zapečené brambory s kuřecím masem. Pokud se chcete masu vyhnout, připravte si kuskus s tofu. Na letní večery s přáteli bude ideální třeba domácí kebab recept, díky kterému je překvapíte netradiční večeří. A jako sladká tečka je v létě výborný kuskus na sladko.

Každé z těchto jídel je poměrně jednoduché a příprava vám nezabere příliš času. Kuskus na sladko i podle receptu kuskus s uzeným tofu si také navíc můžete připravit dopředu a podávat druhý den. Zároveň lze suroviny v pokrmech kombinovat tak, aby byly zdravé a vyhovovaly i strávníkům s dietou nebo potravinovou alergií.

Jde to i bez masa

Maso obsahuje pro tělo potřebné bílkoviny. To ale ještě neznamená, že ho musíte konzumovat každý den. Organismu prospěje, když na čas maso vysadíte a nahradíte ho tofu nebo Šmakounem. Bílkoviny můžete tělu dodat i jinak, třeba si na snídani připravit vajíčka. 

V mnoha pokrmech lze maso nahradit právě tofu. Můžete ho přidat do salátů, zeleninových směsí nebo ho jednoduše osmažit na pánvičce místo plátku kuřecího. Na léto je výborný kuskus s tofu a jistě ho využijete i pro nejrůznější variace poke bowl. Dobře funguje také s rýžovými nudlemi nebo v klasickém rizotu. Vyrábí se několik příchutí, kromě tradičního tofu tak můžete jídlo ozvláštnit tofu s bazalkou, oříšky nebo tofu uzeným. Především pokud připravujete jednoduché pokrmy jako je kuskus s tofu, dodá ochucená varianta jídlu úplně jiný rozměr.

Lehké pokrmy s masem

Klasické zapečené brambory s kuřecím masem jsou letní variantou pro ty, kdo si maso odpustit nechtějí nebo na něj jednoduše mají chuť. Ačkoliv se jedná o velmi jednoduché jídlo, takové zapečené brambory s kuřecím masem lze připravit na několik způsobů. Přidat k nim můžete různé druhy sýrů, brokolici nebo třeba špenát. Brambory lze nahradit těstovinami i palačinkami. Nutné také není připravovat zapečené brambory s kuřecím masem. Upéct je můžete třeba jen se zeleninou a sýrem. Rozhodně si i tak pochutnáte.

Variantou pro milovníky masa jsou v létě saláty s masem. Ať už je to tradiční caesar nebo jiný salát ze surovin, které jednoduše najdete v lednici, obvykle si pochutnáte. Do salátu navíc můžete použít prakticky cokoliv. Pokud nechcete připravovat tradiční variantu s kuřecím masem, zkuste například salát s vejcem a tuňákem nebo uzeným lososem.

Na večer ke grilu

K létu neodmyslitelně patří i grilování a večerní posezení s přáteli. To se obvykle neobejde bez různých druhů masa. Na gril jsou ale ideální i některé druhy sýra. Výborný je hermelín nebo oštěpok. Skvěle budou chutnat i žampiony, kukuřice a různé druhy zeleniny. Například grilovaná paprika jistě potěší vaše chuťové buňky.

Chcete-li své přátele překvapit, originální bude domácí kebab recept. Pokud se přípravy takového pokrmu obáváte, nemusíte. Klíčové je koupit kvalitní maso, postup si jednoduše najdete. Následně si můžete na domácí kebab recept upravit podle vlastní chuti. Jakékoliv grilované pokrmy vhodně doplní dobré pečivo, čerstvá zelenina nebo salát. Zajímavou chuť jim dodají barbecue a jiné omáčky.

Svěží letní dezerty

Ani v létě se nemusíme ošidit o požitek ze sladkých dezertů. Měly by však být lehké a svěží. K tomu je letní období ideální, využít se totiž dají nejrůznější druhy čerstvého ovoce. Oblíbenými letními dezerty jsou třeba panna cotta s ovocem a ovocný cheesecake. K létu samozřejmě patří i různé druhy zmrzliny. Čerstvé ovoce je ale výborné i samo o sobě, není ho tedy třeba nijak zvlášť upravovat. Stačí ovoce nakrájet na talíř a uzobávat během dne. Taková ovocná mísa s melounem, jahodami a borůvkami, je ideální pochoutkou k letnímu opalování na zahradě či u bazénu.

Jednou za čas si můžete dopřát a udělat si takový malý letní dezert z hlavního jídla. Kdo by nemiloval ovocné knedlíky, navíc z čerstvě natrhaných jahod nebo borůvek. Čerstvé ovoce je také výborné na palačinkách nebo lívancích. Zdravější variantou pak může být například kuskus na sladko. Na podobná jídla můžete použít v podstatě jakékoliv ovoce, na které budete mít chuť. Kuskus na sladko je například výborný s banánem a medem. Rozhodně žádný dezert nezkazíte, když ho posypete špetkou skořice.

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více