Silikonové nádobí vám usnadní práci v kuchyni
8. 10. 2012 Tipy a triky
Silikon bývá díky svým vysoce ceněným vlastnostem právem označován jako materiál třetího tisíciletí. Své nepostradatelné místo v poslední době zaujímá i v kuchyni, kde se stává praktickým pomocníkem.
Silikon bývá díky svým vysoce ceněným vlastnostem právem označován jako materiál třetího tisíciletí. Své nepostradatelné místo v poslední době zaujímá i v kuchyni, kde se stává praktickým pomocníkem.
Sortiment silikonového nádobí a kuchyňských pomůcek se neustále rozrůstá. S moderním silikonem se nejčastěji setkáte v podobě pečících forem nejrůznějších tvarů, ve kterých snadno upečete slané i sladké pochoutky. Vlastnosti silikonu velmi ocení jak zběhlí kuchaři, tak začátečníci: silikon je velmi lehký, pružný a nepřilnavý, takže vyklopit horkou bábovku nebo třeba velikonočního beránka s ním bude hračka. Silikonové formy uvítají i ti, kteří při vaření hlídají kalorie- silikonové pečenky nemusíte vůbec vymazávat. Se silikonem navíc ušetříte- jelikož je tento materiál vysoce tepelně vodivý, umožňuje opravdu rychlé pečení při nižších teplotách.
Abyste si celý proces pečení a přípravy pokrmů co nejvíce ulehčili, můžete si kromě pečících forem pořídit i moderní barevné silikonové pomůcky, jako jsou vály, pečící podložky, mašlovačky, stěrky nebo chňapky. Tyto výrobky nabízejí módní design, takže se snadno stanou i dekorativním prvkem vaší kuchyně. Navíc jsou velmi snadno omyvatelné, vysoce odolné a mají dlouhou životnost – silikonové nádobí se nerozbije, ani neodře. Kromě práce a peněz šetří silikon i místem, kterého není v kuchyni nikdy dost – většina silikonových pomůcek se dá snadno srolovat do úzkého válečku, aniž byste je tím nějak poškodili.
Opravdu chytrým řešením jsou silikonové pokličky. Klasické pokličky jsou poměrně neskladné a své majitele často vystavují zdlouhavému pátrání, na které hrnce vlastně padnou. Naopak silikonové pokličky jsou dokonale přilnavé, a proto jimi lze přiklopit jakýkoli otvor s plochými okraji, který je menší než pokličky samy. Poklička se přisaje na nejrůznější druhy materiálů, ať už je to kov, sklo, porcelán či plast.
Silikonové nádoby jsou také ideální pro uchování nejrůznějších druhů potravin. Tento materiál nevyniká žádnou výraznou chutí, ani vůni a při přípravě pokrmů (na rozdíl od jiných materiálů) pachy nepohlcuje, a tak nedochází k jejich nežádoucímu přenosu.
Nádoby ze silikonu nabízí opravdu univerzální užití: silikon je odolný vůči vysokým (do 280°C) i nízkým (do -40°C) teplotám a lze jej použít při přípravě jídla v elektrických, plynových a horkovzdušných troubách i mikrovlnkách. Stejně dobře si silikon poradí i s mražením, proto svůj mrazák zásobte tvarovanými formičkami na led, domácí nanuky a zmrzlinu, ze kterých zmiňované pochoutky velmi snadno vyloupnete.
Silikon nabízí možnost všestranného využití a přitom má i při minimální péči dlouhou životnost. Takže pokud si chcete usnadnit práci při vaření, silikonové pomůcky jsou dobrou volbou.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelníčky slavných: Angelina Jolie krmí děti vařenými brouky a pavouky
Asi není potřeba dlouho vysvětlovat, kdo je… Číst více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Špalda v naší kuchyni Špalda je sice nenáročná a odolná obilovina, ale její výnosy jsou nižší. S tím souvisí také její vyšší cena. Špalda je výživná… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Italové jsou na hutné zeleninové polévky přímo… Číst více
Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
Při představě, že byste snědli červíka, se vám… Číst více
5 zaručených tipů, jak se definitivně zbavit octomilek: Pomůže pivo, máta i lednice
Octomilky jsou malé mušky, které neustále zkouší… Číst více
Jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Tipy na ochranu před komáry a jiným dotěrným hmyzem
Posezení v přírodě Máme rádi příjemné chvíle u chaty nebo na terase, posezení s rodinou a přáteli. Těšíme se na společné jídlo. Pěkné chvíle nám ale… Číst více
Vratič obecný je známá bylina s repelentními účinky. Z jeho květů si snadno vyrobíme domácí repelent
Vratič se dříve používat k vypuzení parazitů, dnes se již od vnitřního užívání ustoupilo, protože jeho účinná dávka se blíží dávce toxické. Další… Číst více
Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy
S příchodem podzimu a sychravých dnů tak nějak… Číst více
Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční beránek na různé způsoby: Jakou formu, druh těsta a zdobení použít?
Svatba korunního prince Rudolfa: Podávaly se taštičky plněné skřivánčím masem, sluky s lanýži a dort s pomerančovými květy
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 6 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 9 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Svatí Pankráci, Serváci, Bonifáci vás se bojí všichni sedláci! Pranostiky na tři zmrzlé měly svoje kouzlo
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Komentáře
2. 2. 2013 15:29
21. 10. 2012 00:17
10. 10. 2012 15:45
9. 10. 2012 15:36
8. 10. 2012 19:12