Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
3. 5. 2022 Vaření
Italové jsou na hutné zeleninové polévky přímo specialisté, což dokládá nejen slavnější minestrone, ale třeba i toskánská polévka zuppa di farro. Je plná zeleniny, luštěnin a navíc ji ještě místo těstovin zahušťují zrnka pšenice špaldy, díky nimž vám polévka bez problému nahradí hlavní jídlo.
Toskánská polévka plná vlákniny
Ona speciální ingredience, která polévku zuppa di farro zahušťuje, je právě farro nebo také farro perlato. Tak se označují zrna pšenice špaldy perlové, která koupíte v prodejnách s italskými potravinami. Ta jsou v italské kuchyni hodně oblíbená, připravují se často jako rizoto a používají se rovněž do polévek či salátů. U nás si můžete v prodejnách zdravé výživy koupit špaldové kroupy neboli kernotto, případně i ječné kroupy. Výhoda špaldových krup je, že se nemusí předem namáčet, stačí je jen rychle uvařit ve dvojnásobném množství osolené vody. Navíc obsahují spoustu vlákniny a bílkovin.
Mohlo by vás zajímat
Zuppa di farro zahřeje i zasytí
Zuppa di farro je klasickou prostou polévkou italského venkova, která zahřeje nejen v zimních měsících, ale i za chladných jarních či letních večerů, a skládá se jen z pár obyčejných ingrediencí. Kromě špaldy do ní patří mrkev, řapíkatý celer, cibule, cherry rajčátka a samozřejmě aromatické bylinky – nejčastěji rozmarýn. Na vydatnosti polévky se podílí i luštěniny, především fazole borlotti, případně cannellini. Vše se pomalu vaří ve vodě nebo ve vývaru, čímž se dokonale prostoupí všechny chutě.
Mohlo by vás zajímat
Vylepšete zuppa di farro slaninou
Polévku ovšem můžete vylepšit o různé druhy sezónní zeleniny. Výborné jsou v ní třeba listy mladého špenátu, mangoldu, pórek nebo třeba čekanka. Ještě sytější bude, když v ní navíc uvaříte brambory nebo ji posypete opečenými chlebovými krutonky. A pokud by vám v ní chybělo maso, klidně si ji posypejte osmaženou pancettou (italskou slaninou). Zuppa di farro je vynikající zakápnutá olivovým olejem, který zvýrazní chuť fazolí.
Originální toskánský recept na polévku s fazolemi
Pokud máte rádi zeleninové polévky, zuppa di farro vám určitě zachutná. Navíc je velmi snadná na přípravu, jen je potřeba si na ni vyhradit trochu víc času. Zkuste ji třeba podle originálního toskánského receptu.
Budete potřebovat: 200 g suchých fazolí borlotti, 200 g perlové špaldy, 150 g extra panenského olivového oleje, 50 g sádla, 2 zralá rajčata, 1 stonek celeru, 1 malou cibuli, 1 mrkev, 1 stroužek česneku, 1 snítku šalvěje, 1 větvičku rozmarýnu, sůl a pepř.
Postup: Sušené fazole namočte na dvanáct hodin do vody. Poté je zalijte novou studenou vodou a vařte asi tři hodiny doměkka. Vodu slijte a vývar z vaření si uchovejte na později. Zeleninu omyjte a očistěte a nakrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte olej společně se sádlem, přidejte nakrájená rajčata, řapíkatý celer, cibuli, mrkev, česnek, a nasekaný šalvěj a rozmarýn. Vše osmahněte a opékejte asi 30 minut. Nakonec směs osolte a opepřete. Poté přidejte uvařené fazole, promíchejte a rozmixujte.
Špaldu propláchněte pod tekoucí vodou. Vývar z fazolí nalijte do hrnce, nasypejte do něj špaldu a vařte ji na mírném ohni alespoň hodinu. Pokud použijete kernotto, doba vaření se zkrátí. Uvařenou špaldu přendejte do hrnce s rozmixovanou fazolovou směsí a promíchejte. Ještě krátce povařte. Hotovou polévku podávejte zakápnutou olivovým olejem a ozdobenou opečenými plátky chleba.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyčistit rychlovarnou konvici: Ideálním pomocníkem je citron i jedlá soda
Zjistili jste, že vaše konvice poslední dobou pomaleji vaří, uvnitř konvice se objevil nehezký povlak z vodního kamene nebo se vám kousíčky dokonce… Číst více
Jak vyčistit myčku na nádobí? Zvládnete to i bez chemie
Zjistili jste po ukončení programu, že nádobí není dokonale čisté a lesklé nebo dokonce cítíte zápach linoucí se z vaší myčky? Je načase věnovat se… Číst více
Sladká sněhová nadílka: Co je vlastně meringue a jak se liší italská od francouzské a švýcarské?
Když se řekne pusinka, většina z nás si představí… Číst více
Jak vyčistit připálený hrnec. Osvědčené a jednoduché postupy, jak se zbavit připáleniny bez zbytečné námahy
Když se jídlo v hrnci lehce přichytí Jakmile se pokrm začne přichytávat ke dnu, bývá nejlepší obsah hrnce co nejrychleji přemístit do jiné nádoby.… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
Cukrovinka nebo dezert? Ptačí mléko je obojí. A víte, co má společného s plovoucími ostrovy?
Představte si moře lahodného vanilkového krému, v… Číst více
Jak vyčistit mlýnek na mák. Jednoduché postupy, které nám usnadní čištění přístroje
Různé způsoby mletí máku K mletí použijeme buď mechanický mlýnek, který si mnozí schováváme ještě po babičce, nebo moderní elektrický přístroj. S… Číst více
Jak vyčistit sítko. Jednoduché tipy nám usnadní pracné čištění zanesených otvorů v cedníku či sítku
Čištění zanesených otvorů v sítku Sítko, kterým jsme prosívali mouku, nikdy neoplachujeme horkou vodou, ale nejprve ho propláchneme studenou. Horká… Číst více
Babské rady: Deset osvědčených způsobů, jak v domácnosti využít kávovou sedlinu a ušetřit
Připravujete si často kávu a zbytek z ní skončí v… Číst více
Jak dobře vyčistit mikrovlnnou troubu. Pomůže měkký hadřík i miska s teplou vodou
Mikrovlnná trouba je výborným pomocníkem při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Slavná minestrone: Italská polévka ze zbytků má kořeny už v římské říši
Toskánská chlebová polévka ribollita: Znáte tohle původní jídlo chudých a víte, proč se vaří dvakrát?
Náš život s celiakií aneb O hledání těch nejlepších palačinek pro Áňu. Tyhle pohankové to vyhrály na celé čáře
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 13 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 16 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 18 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 21 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 23 hodinami