Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Historie, původ rostliny, zdravotní benefity konzumace a zajímavosti, možnosti přípravy pokrmů.

Co je to? Pro vyznavačky zdravé výživy je asi název quinoa běžným pojmem, pro ostatní může znít trochu exoticky. Quinoa je stará jako lidstvo samo, ale v souvislosti s trendy ve stravování směřující ke zdravé výživě, se tato plodina celosvětově rozšiřuje na naše talíře. Quinoa  je skvělou a velmi zdravou alternativou k obilninám, rýži i těstovinám.

Quinoa

Chenopodium quinoa neboli Merlík chilský pochází z Latinské Ameriky. Původně rostla divoce v pohoří And v Bolívii, Peru a Chile. Už před 5 tisíci lety byla domestikovaná a stala se základní potravou Inků. Proto se někdy nazývá pšenice Inků.  V období kolonizace Latinské a Jižní Ameriky Evropany byla quinoa nahrazena pěstováním jiných, evropských obilovin. Dochovala se jen v několika málo oblastech Jižní Ameriky. V posledních desetiletích minulého století se plodina znovu navrátila do původních oblastí a v souvislosti s moderní zdravou výživou ji objevil i zbytek světa. V Čechách se s Merlíkem chilským můžete setkat v botanických zahradách, kde se již dlouhá desetiletí pěstuje jako okrasná rostlina.

Jak můžeme quinou využít? V zemích původu se konzumují její listy, ze kterých se připravuje salát. Dokonce se z nich vyrábí pálenka, tzv. Chica. Největší využití ovšem predstavují její semena. Quinoa není botanicky klasickou obilovinou, je příbuznou merlíkovitých, tedy například špenátu. Přesto obiloviny směle nahradí. Mele se z ní mouka, která má následně klasické využití jako třeba mouka pšeničná. Kromě obilovin lze quinoou nahradit i rýži nebo těstoviny. Proč? Quinoa patří mezi tzv. Superfood neboli česky superpotraviny. Má obrovský výživový potenciál a přitom minimum kalorií. Pro vysoký obsah výzivných látek ji zkoumá NASA jako potravinu vhodnou pro posádky dlouhých kosmických letů.

Quinoa je výborným zdrojem bílkovin, obsahuje jich 23 procent, proto je vyhledávaná hlavně vegetariány. Dále obsahuje velké množství vitamínů skupiny B včetně kyseliny listové, betakaroten, vitamíny E a C, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, aminokyseliny, minerální látky jako vápník, železo, měd a zinek. Neobsahuje lepek, je tedy vhodná pro nemocné celiakií. Pro své perfektní složení ji výbor OSN pro výživu a zemědělství přirovnává k sušenému plnotučnému mléku.

Jak quinou připravit? Před samotným vařením je jí třeba řádně propláchnout vodou, obsahuje totiž saponiny, které by uvařenému pokrmu daly hořkou chut. Většinou se přesto při vaření tvoří pěna, sesbírejte ji lžící. Quinoa se vaří v poměru 1:2,5 dílu vody 15-20 minut pod pokličkou. Zkuste s ní zahustit zeleninovou polévku, nahradte s ní rýži v zeleninovém rizotu, kuskus, těstoviny ve studeném těstovinovém salátu, upravte ji nasladko jako rýžový nákyp s ovocem či skořicí,  fantazii se meze nekladou. Já quinou objevila náhodou v obchodě a po prvním ochutnání si ji doslova zamilovala. Vyzkoušejte, minimálně uděláte něco pro své zdraví!

Pozn.: článek bude publikován i na jiném serveru

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více