Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Citrusové želé obalené v cukru stálo kdysi 3 Kčs. Prodává se i dnes, ale můžete si podobné vyrobit i doma
Zdroj: se souhlasem Stanislava Krámského

Patřili jste v dětství k milovníkům želatinových bonbónů? Těch za socialismu možná nebylo tolik jako dnes, kromě populárních Oskarek a Arabesek jste si ale mohli pochutnávat třeba na citrusovém želé. Bylo pomerančové, citronové i mandarinkové a vypadalo skoro jako plátky pravých citrusů. 

Citrusy v želé podobě

O ovoce, hlavně o citrusy, byla za minulého režimu nouze, děti ale spolehlivě uspokojila jeho sladká „náhrada“ v podobě želé, které mělo tvar jako pomeranče či citrony nakrájené na plátky i s kůrou. Šlo ale o cukrovinku, která neměla nic společného s citrusy, ani se zdravou výživou, neboť byly vydatně obalené v křupavé cukrové vrstvě. Děti je ale měly ve velké oblibě a často je jedly tak, že nejdříve okousaly střed a pak snědly i „kůru“, která měla trochou jinou chuť. 

Trochu luxusnější sladkost

Oblíbené želatinové citrusy se prodávaly obvykle v úzkých podlouhlých krabičkách vyložených průsvitným papírem, ve kterých byly úhledně vyrovnané v řadách, případně do kruhu (to v případě kulatých krabiček). Však také nešlo o obyčejné bonbóny, ale spíš o dezert, který se klidně servíroval i návštěvě, když nebyl čas něco upéct. 

Želé se prodávalo v několika variantách – pomerančové, citronové nebo mandarinkové, k dostání ale bylo i balení, v němž se barvičky i příchutě střídaly (tedy oranžová se žlutou). A pokud si někdo přál ještě větší dobrotu nebo mu množství cukru nestačilo, mohl zvolit i polomáčenou variantu v čokoládové polevě

Pochoutka z Velimi

Citrusové želé se vyrábělo ve Velimi, v místní továrně na čokoládu a kávové náhražky, která fungovala již od konce 19. století. Právě sem byla na přelomu 50. a 60 let převedena výroba všech druhů želé a gumovitých cukrovinek ze všech závodů v tehdejší ČSSR.

Díky tomu se sem dostalo strojní zařízení, licence na výrobu a technologie od firmy Meaple Leaf až z Holandska (Amsterodam). Později se tu začaly vyrábět i plátkové a další žvýkačky a pocházely odsud i takové poklady jako žvýkačky Sevak nebo Pedro. 

Citrusové želé tu mělo i svou konkurenci v podobě želé malin. Ty byly zabalené v sáčku a stogramové balení stálo 2,50 Kč. To citrusové želé bylo nepatrně dražší, stálo celé 3 Kčs, což nebylo nic oproti dnešním 45 Kč. Samozřejmě mnozí tvrdí, že to současné už nechutná jako kdysi, zkusit si ale můžete jeho trochu jinou domácí variantu podle našeho receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 4 velké pomeranče, 1 citron, 2-3 polévkové lžíce cukru krystal (nebo podle vlastní chuti), 6 plátků želatiny nebo sáček dortového želé, cca 400 ml pomerančového džusu a 50 ml bílého rumu (možno vynechat). 

  1. Pomeranče a citron dobře umyjte, rozpulte a vydlabejte dužinu. Vymačkejte šťávu. Vezměte jednu prázdnou polovinu a změřte její objem pomocí odměrky, tak zjistíte kolik tekutiny budeme potřebovat na celkovou dávku. Vymačkanou šťávu z citrusů pak doplňte do požadovaného množství džusem. Šťávu případně přislaďte podle chuti, přidat můžete i trochu rumu.
  2. Plátky želatiny namočte podle návodu na cca 5 minut do studené vody. Štávu s cukrem pak zahřejte, ale nevařte. Když je šťáva horká a cukr rozpuštěný, vložte do ní plátky želatiny a rozmíchejte, rozpustí se téměř okamžitě.
  3. Vydlabané poloviny citrusů položte na hrníčky nebo do muffinové formy, aby měly stabilitu. Do každé poloviny nalijte šťávu s rozpuštěnou želatinou a nechte dobře zchladit a ztuhnout do druhého dne. Druhý den ostrým nožem začistěte okraje a každou polovinu ještě jednou rozkrojte.

Náš tip: Máte-li rádi svěží citrusové sladkosti, můžete vyzkoušet i tento pomerančový koláč podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Cestyapamatky.cz: Velimská továrna na čokoládu a kávové náhražky

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více