Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Práci se želatinou si jistě zamilujete. Želatina umožňuje hravé a zábavné vaření a je skvělá pro zkoušení nejrůznějších kulinářských experimentů. Až si práci se želatinou osvojíte, jistě se rádi pustíte do zkoušení složitějších technik a receptů. Dnes pro vás máme jednoduchý recept na výrobu domácích želé bonbónů, kterým prostě nejde odolat.

Práci se želatinou si jistě zamilujete. Želatina umožňuje hravé a zábavné vaření a je skvělá pro zkoušení nejrůznějších kulinářských experimentů. Až si práci se želatinou osvojíte, jistě se rádi pustíte do zkoušení složitějších technik a receptů. Dnes pro vás máme jednoduchý recept na výrobu domácích želé bonbónů, kterým prostě nejde odolat.

K výrobě želé bonbónů budete potřebovat:

  • 1 šálek ovocné šťávy (vyzkoušejte 100% ovocnou šťávu, nebo šťávu z kompotu)
  • 1 polévkovou lžíci čerstvé limetkové šťávy
  • ½ šálku krupicového cukru
  • 3 balíčky želatiny
  • Ozdobné silikonové formičky či formičky na cukroví

¼ šálku ovocné šťávy smíchané se šťávou z limetek zalijte želatinu a nechte chvilku odstát. V malém hrnci smíchejte zbývající ¾ šálku ovocné šťávy s cukrem a za stálého míchání vařte na mírném ohni, aby se cukr rozpustil. Jakmile směs dosáhne bodu varu, odstraňte ji z tepla, nalijte do misky se želatinou a důkladně promíchejte.

Směs nechte mírně vychladnout a poté ji nalijte do připravených formiček. Želé bonbóny nechte v lednici chladnout minimálně 3 hodiny do ztuhnutí. Poté můžete želatinové dobroty z formiček vyklopit. Jestliže chcete vytvořit želé hady, nalijte želatinovou směs na čtvercový pekáč. Nechte důkladně ztuhnout, vyklopte na prkénko a nakrájejte ostrým nožem. Lepkavé bonbóny či hady obalte v krystalovém či třtinovém cukru a máte hotovo. Želé dobrůtky můžete skladovat v lednici nebo při pokojové teplotě.

Tento recept je naprosto úžasný tím, že můžete měnit druh používané ovocné šťávy, a tím i výslednou příchuť želé bonbónů. Jejich příprava je velmi jednoduchá, ale vyžaduje určité zkušenosti, především je třeba správně odhadnout poměr tekutin a želatiny. Pokud se vám želé bonbóny rozpadají, přidejte příště více želatiny; pokud jsou naopak příliš hutné, množství želatiny uberte. Jistě brzy dosáhnete perfektního výsledku a užijete si chutné mlsání.

Vyzkoušejte náš recept a stanete se kulinářským mistrem nejen pro děti, ale i dospělé!

Komentáře

heX

17. 4. 2016 05:08

Věnceslava: 100% šťáva a rozmixované jahody ...to je zatracený rozdíl :)))

Věnceslava

17. 3. 2015 22:26

Poprvé když jsem dělala ze šťávou z citrónu byly suprové bombónky,ale místo šťávy jsem včera dala mixované jahody a nedopadlo to podle mých představ,ale nevzdávám se a vyzkouším a dám zprávu jak to dopadlo..;-(

caterka

17. 12. 2014 18:54

Dobry den, ja zkousela jednou a asi bylo malo zelatiny, jak jsem to nakrajela a obalila, nacuclo to vsechen cukr, proste to bylo ridke...ale zkousela jsem se 100% dzusem, tak asi priste zkusim primo ovocnou stavu treba z kompotu. Chci to dat jako darek, tak se tedbude hokuspokusovat :-)

Jana

22. 8. 2014 06:51

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda jste někdo tento recept zkoušel? Jak Vám to chutnalo? Použili jste želatinu nebo dortové želé a jaké množství? Děkuji :-)

krocan

10. 8. 2014 12:38

HHMM....želé :-p

Dana

23. 11. 2013 23:35

:yes:Tak jsme si přečetli recept na sladké želatinové bonbonky a jsme se do nich hned pustily a výsledek dokonalý jako kdyby jsme je koupily,takže neváhejte maminky a šupíky na výrobu bonbonek:-:-*

Niky

17. 11. 2013 14:05

Je to super nápad :yes: ,ale Bohužel to nevypadá tak jak by mělo a chutná to hrozně..:-((;-(:-(

Redakce

30. 8. 2013 13:18

Na Vaše přání jsme postup výroby želé hadů vložili také jako recept: www.toprecepty.cz/recept/35561-domaci-zele-hadi/:-)

Hella Hella (moderátorka)

27. 8. 2013 13:49

Redakce: Děkuji vám moc, určitě vyzkouším ! :yes:
Nedalo by se to vložit jako recept? Tady se to ztratí...

Redakce

26. 8. 2013 14:16

Dobrý den, my použili 1 balíček želatiny (Dr.Oetker Dort-želé,10g) na 1/4 l tekutiny. A pokud použijete více sladkou šťávu, např. jahodovou, meruňkovou apod., doporučujeme vynechat cukr. Přejeme hezký den ;-)

Danca Danca

26. 8. 2013 13:45

I já se přidávám k prosbě! Ráda bych recept vyzkoušela, vnouček tyhle "šílenosti" miluje, ale v těch kupovaných je spousta chemie...:-((

Jackie79

25. 8. 2013 17:39

Taky bych uvítala přesnější množství želatiny..

Hella Hella (moderátorka)

23. 8. 2013 18:20

Bohužel, když není v receptu gramáž želatiny, je tento recept zcela bezcenný. Želatinu lze koupit v balení 20 g i 10 dkg. Také zkušenosti s různými výrobci bývají velmi rozdílné. Nešlo by to doplnit?

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více