Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít jednozrnku? Prastarý druh pšenice má měkká a lehce křupavá zrna, nahradí rýži v rizotu i těstoviny v polévce
Zdroj: se souhlasem Probio

Když se řekne pšenice, vybavíme si nejčastěji mouku z ní. Víte ale, že při vaření můžete využívat celá zrna? U jednozrnky to rozhodně platí. I když i z ní se dělá mouka, můžete si koupit celá zrnka, uvařit je a pak je použít do různých pokrmů stejně jako rýži. 

Původní odrůda pšenice

Pšenice jednozrnka je nejstarším pěstovaným druhem pšenice, lidé ji znali dokonce již před více než 10 000 lety. Jde o nešlechtěnou odrůdu, která se vyznačuje velkou odolností vůči běžným chorobám pšenice. Kromě toho je výjimečná vysokým obsahem živin, hlavně bílkovin, vlákniny, antioxidantů a také minerálů. Zajímavé je v jejím případě i to, že obsahuje menší množství lepku, pro celiaky ovšem vhodná není. 

Podobně jako jednozrnku lze používat i další prastarou odrůdu - pšenici dvouzrnku, která se rovněž může pyšnit vysokým obsahem bílkovin, navíc je výborně stravitelná a dokonce nevadí některým lidem s intolerancí lepku

Jednozrnka místo rýže

Jednozrnka se oproti běžné pšenici seté vyznačuje tím, že má drobná, placatá, měkčí a vláčnější zrnka, takže ji můžete snadno uvařit jako rýži. Zrnko je pak krásně měkké uvnitř, ale zvenčí příjemně křupavé. Další předností jednozrnky je i lehce nasládlá oříšková chuť. Tu si pak můžete užít v mnoha pokrmech. Jednozrnka oživí rizoto, hodí se ovšem i do polévek, nákypů, salátů, pomazánek nebo různých placiček, jimž dodá na vydatnosti.

Používat přitom můžete celá zrna nebo ji můžete v domácím mlýnku umlít i na mouku nebo na krupici, kterou pak využijete do dalšího pečení. Menší nevýhodou jednozrnky je to, že právě díky nižšímu obsahu lepku hůře kyne. Proto je lepší ji použít do nekynutého pečiva, třeba do různých sušenek nebo krekrů. Pokud byste ji chtěli využít i na kynuté těsto, je třeba ji namíchat s jinými druhy mouky v poměru 1:2. 

Recept na letní polévku s jednozrnkou

Jednozrnka se výborně hodí jako náhrada těstovin ve slavné italské polévce minestrone. Takovou její její lehkou letní verzi si můžete připravit podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 100 g bio jednozrnky (např. Probio), tj. cca 200 g vařené, 3–4 lžíce bio olivového oleje, 2 cibule (cca 200 g), 2 větší mrkve (cca 200 g), 5 stroužků česneku, větvička čerstvého rozmarýnu, 8 čerstvých a oloupaných rajčat nebo 800 g bio konzervovaných loupaných rajčat, 1,5 l vody, 1 bio zeleninový bujón, 200 g řapíkatého celeru, 1,5 lžičky soli a čerstvě mletý pepř.

  1. Propláchněte jedozrnku a nechte ji máčet několik hodin v 250 ml vody (pospícháte-li, stačí 2 hodiny, v opačném případě klidně celou noc).
  2. Ve stejné vodě ji pak přiveďte k varu a vařte se špetkou soli pod pokličkou cca 45 minut – použijte malý kastrůlek se silným dnem. Čím kratší doba máčení, tím delší doba vaření, proto pak budete potřebovat i více vody. Vodu dle potřeby dolévejte po troškách v průběhu vaření. 
  3. Očištěnou zeleninu nakrájejte a na olej dejte nejprve opékat cibuli, mrkev, pokrájený česnek a čerstvý rozmarýn. Po chvíli osolte, přidejte oloupaná a na větší kusy nakrájená rajčata, vodu a zeleninový bujón a přiveďte k varu.
  4. Po 10 minutách přidejte řapíkatý celer (hrst řapíkatého celeru si ještě nechte stranou), vařenou jednozrnku a vše vařte dalších 5 minut, aby jednozrnka natáhla chutě a vůně.
  5. Vypněte, přidejte zbytek řapíkatého celeru, dochuťte dle potřeby solí, čerstvě mletým pepřem a olivovým olejem. Před servírováním vyndejte větvičky rozmarýnu.

Náš tip: Jednozrnku můžete využít i do tohoto rizota s kuskusem, které snadno uděláte podle našeho videoreceptu

Zdroje informací: 
Probio.cz: Jednozrnka
Einkorn.com: 
Healthy Grains: 25 Reasons Einkorn Tops the List

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více