Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Letošní duben byl co do počasí opravdu bláznivý, což pocítili hlavně ovocnáři. Velké mrazy, které v dubnu nečekaně udeřily, totiž poničily téměř veškerou letošní úrodu. Jak se tato pohroma projeví v cenách ovoce, na to jsme se zeptali Ing. Martina Ludvíka, předsedy Ovocnářské unie ČR. 

Předčasné jaro narušily mrazy

Brzké oteplení, kdy teploty již na konci března přesahovaly 20 °C, sice mnohé potěšilo, radost z letních teplot však netrvala dlouho a již v dubnu došlo k velkému ochlazení.

Dopad těchto teplotních výkyvů ovšem nejvíc pocítili majitelé ovocných sadů nebo zkrátka každý, kdo má na zahrádce nějaký ovocný strom. Brzký příchod teplého počasí měl za následek, že letos vše vykvetlo příliš brzy, mrazy ke konci dubna pak ale bohužel téměř všechno spálily.

Navíc tyto mrazy byly hodně silné, a to i kolem - 5 °C. To odpovídá charakterem spíše zimnímu mrazu než mrazu, který bývá na jaře obvyklý, tedy mráz 1 až 2 stupně pod nulou nebo jen přízemní mráz,“ uvedl pro Toprecepty.cz předseda Ovocnářské unie Ing. Martin Ludvík. K jak velkým škodám opravdu došlo a jak se to letos odrazí v nabídce ovoce?

Největší škody za 100 let

Škody, které napáchaly noční mrazy, jež přišly v posledních dubnových dnech, jsou podle ovocnářů jedny z největších za posledních 100 let. Mrazy zničily téměř veškerou úrodu ovocných stromů v Čechách a spálily i vinnou révu na vinicích. Na Moravě je situace sice o trochu lepší, ne však o mnoho. Mráz tu prý poničil asi polovinu úrody.

Škody tak v celé republice přesáhly již miliardu korun. Problémy s mrazy se ovšem nedotkly jen vinařů a ovocnářů, potíže mají pěstitelé zeleniny, a to nejen u nás, ale i v dalších zemích Evropy, například v Polsku, které je největším pěstitelem jablek, višní či rybízu v Evropě.

Zničená úroda

I když se ovocnáři a vinaři snažili plody chránit například speciálními parafínovými svícemi nebo zapalováním ohňů, i tak bude zřejmě letošní rok na ovoce hodně chudý.

„Nižší sklizeň očekáváme u všech ovocných druhů, protože vegetace byla o 3 až 4 týdny ranější a v této fázi jsou na mrazy náchylné už všechny druhy. Velmi málo bude především peckovin,“ řekl pro Toprecepty.cz Martin Ludvík.

Třešní, meruněk, broskví nebo švestek si tak letos moc neužijeme. Stejně špatná je situace bohužel i u jablek, hrušek a také jahod.

Kolik bude stát ovoce?

Celá situace se samozřejmě odrazí i v cenách ovoce. „Vzhledem k tomu, že tuzemského ovoce bude velmi málo, těžko komentovat ceny. Navíc většina ovoce se k nám dováží, bude tedy záležet na cenách dovozu,“ dodal Martin Ludvík. Vše se bude také odvíjet od škod, k nimž došlo v zahraničí.

Náš tip: Na pečení můžete v době nedostatku ovoce využít i marmeládu. Z ní pak můžete udělat třeba tento linecký koláč podle našeho video receptu. 


 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více