Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nabitý rozvrh, stres a málo spánku jsou hlavní příčiny nedostatku energie a chronické únavy. Zabojujte proti nim jednou provždy – mnohdy stačí jen drobná změna jídelníčku a budete se cítit vitální, výkonní a v pohodě po celý dlouhý den. A o jaké potraviny byste rozhodně měli obohatit svoji stravu?

Řecký jogurt

Řecký jogurt obsahuje více sacharidů, bílkovin i zdravých tuků v porovnání s běžnými jogurty. Díky tomu vás rychle nabije energií. Perfektní je především k snídani, kdy s ním zabojujete proti ospalosti a špatné náladě. Pokud nejste fandy chuti řeckého jogurtu, použijte jej při vaření – výborný je v ovocných a zeleninových salátech, smoothies a polévkách.

Lesní plody

Jahody, ostružiny, borůvky, gója, maliny, brusinky a další lesní plody a bobule vás nadopují obrovskou dávkou energie. Jelikož jsou bohatým zdrojem antioxidantů, posilní váš imunitní systém, zharmonizují celý organismus a stanou se účinnou prevencí nejrůznějších nemocí.

Špenát

I Pepek Námořník měl jasno! Pravidelná konzumace syrového či vařeného špenátu chrání proti vzniku osteoporózy, artritidy, onemocnění srdce i nádorových onemocnění. Špenát je totiž bohatý na vitamíny A, C a K, hořčík, mangan a kyselinu listovou. Tak nezapomeňte přidat špenát třeba do oblíbených palačinek, omelet, salátů, polévek a smoothies.

Ořechy

Honí vás mlsná? Zapomeňte na chipsy či zákusky a dejte si hrst oříšků. Ty obsahují proteiny, vitamíny, minerály a zdravé tuky, takže ihned zvýší vaši energetickou hladinu. Pokud potřebujete rychle nakopnout tělo či mozek, například před tréninkem či testem, sáhněte po ořechách vlašských.

Melouny

Příčinou vyčerpání a únavy mnohdy bývá také dehydratace, proto do svého jídelního plánu začleňte také potraviny, které obsahují mnoho vody. Pro letní období jsou ideální melouny, které mají vysoký obsah nejen vody, ale i minerálů, vitamínů a dalších prospěšných látek, jako je fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo či selen. K tomu se přidává lahodná sladká chuť v kombinaci s nízkým obsahem kalorií.

Quinoa

Quinoa je považována za super-potravinu 21. století. Jedná se o velmi chutnou a zdravou bezlepkovou náhradu obilovin, z které snadno připravíte spoustu skvělých jídel. Quinoa je bohatá na bílkoviny a vlákninu, takže vám dodá sílu – zároveň však neobsahuje tuky a kalorie.

Cereálie

Celozrnné cereálie s mlékem nebo jogurtem vám dodají spoustu vlákniny, bílkovin a sacharidů a navíc vás skvěle zasytí na celé dopoledne. Pozor – hlídejte si jejich složení a vybírejte ideálně ty bez přidaného cukru.

Ovesné vločky

Dlouhotrvající energií vás nabije také kaše z ovesných vloček, které mají vysoký podíl základních živin včetně proteinů, hořčíku, zinku, draslíku a manganu. Dejte si misku ovesné kaše s ovocem, skořicí, jogurtem či mlékem ke snídani a o vitální den máte ihned postaráno. TIP: Pokud máte problémy se spaním, dejte si večer malou porci ovesné kaše a uvidíte, že problémy zmizí.

Komentáře

ZuzkaK

15. 5. 2015 15:53

Z tohoto hlediska jsou moc fajn cereální nápoje. Žádná energie ven při kousání, všechna dovnitř. :)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více