Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křen patří mezi vytrvalé rostliny vhodné do všech zahrádek. Když se mu daří, rychle se rozrůstá a potřebuje prostor. Oloupaný nastrouhaný kořen používáme k dochucování pokrmů, především omáček, salátů nebo pomazánek. Někdo si ho rád dá k ovaru, jiný k červené řepě.

Křen selský pěstujeme pro sklizeň silného aromatického kořene, který najde uplatnění v našem jídelníčku a je ceněný nejen pro svou chuť, ale i pro své léčivé vlastnosti. Jistě všichni víme, jaké to je strouhat křen. Postupně se přitom uvolňují silice, které způsobují, že nám začnou slzet oči

Jak pěstovat křen

Křen pěstujeme z kořenů, které stačí na jaře vysadit na vybrané místo. Získáme je buď od jiného pěstitele nebo si kořen můžeme koupit v zahradnické prodejně (v e-shopu nebo v kamenné prodejně).

  • Stanoviště pro pěstování křenu dobře připravíme. Doplníme ho rozleželým kompostem nebo hnojem, nejlépe už na podzim před jarní výsadbou. Křen miluje výživnou půdu.
  • Místo výsadby si označíme cedulkou. Až se křen rozroste, můžeme ji odstranit.
  • Kořen k výsadbě by měl být dlouhý a zdravý, v délce 10–20 cm
  • Vysadíme ho buď vodorovně nebo šikmo
  • Při suchém počasí křen zaléváme
  • Křen sklízíme především brzy na jaře nebo na podzim, tehdy jsou kořeny nejchutnější. Pokud rostlina raší, chuť již není tak dobrá.
  • Pro uskladnění sklízíme křen co nejpozději na podzim. Silné kořeny uložíme do sklepa nebo založíme do fóliovníku. Část kořenů můžeme také zmrazit a postupně odebírat k jídlu. 
  • Pokud není půda zmrzlá, můžeme křen stále vyrývat. Když kolem něj dáme mulč ze slámy, půjde to lépe.
  • Kořeny, které ponecháme v zemi, případně jejich části, znovu obrazí a postupně se rozrostou.   
  • Z křenu můžeme sbírat také pěkné listy, které se uplatní např. při zavařování a nakládání okurek (kvašáků). Podle lidového léčitelství se z listů i kořenů připravují obklady.                                 

 

Jak působí křen

Nico Vermeulen ve své Encyklopedii bylin a koření píše: "Silice se postarají o uvolnění ucpaných dýchacích cest a čelních dutin. S tím je spojeno i léčebné užívání: křen rozpouští sliz a užívá se nastrouhaný s medem nebo s cukrem jako prostředek proti kašli (třikrát denně jedna lžička). Látky v křenu brzdí infekce."
Následující video vás naučí připravit výbornou křenovou omáčku:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více