Když se na třešně napijete vody, bude vám špatně. Nebo ne? Mýty a fakta o lahodném letním ovoci
16. 6. 2015 Životní styl
Třešně patří k letním radovánkám skoro stejně jako koupaliště nebo zmrzlina. Šťavnaté ovoce skvěle chutná, ale také působí blahodárně na nás organismus. Tedy, pokud se po jejich konzumaci nenapijete vody! Ale je tahle babská povídačka o třešních a pití vůbec pravdivá?
Třešně a voda = průšvih?
Třešně jsou lahůdka, kterou milují děti i dospělí. Ale hlavně ty děti. Kolik z vás - dámy, slečny, paní - lítalo u babičky po zahradě s náušnicemi s třešní? A kolik chlapců si na nějaké dívce vyloudilo třešňovou pusu? Zlaté časy bezstarostného mládí má mnoho z nás spojené právě s tímto ovocem. Určitě si ale také vzpomenete, že vám právě ta babička vždycky říkala: "jestli chceš jíst třešně, tak se napij teď, protože po nich pít nesmíš, bude ti špatně!" Je to jenom povídačka, nebo si tak vážně můžete uhnat žaludeční nevolnost?
Správná odpověď zní, že ano i ne. Problém totiž spočívá v tom, že když voda (nebo jiná tekutina) se v žaludku setká s ovocnými cukry třešní, celé to začne kvasit a začnou se tvořit plyny. Pokud tedy máte citlivější žaludek, sníte hodně třešní a vypijete hodně vody, téměř jistě si pořídíte nevolnost. Koncentrace plynů z kvašení může pak vyvolat buď zvracení, nebo rovnou průjem. Ale pokud si dáte pár třešní a půl hodinky potom si párkrát loknete vody, mělo by být vše v pořádku. Důležité je na třešně nepít mléko! Mléčné výrobky totiž celý proce jen zhorší.
Mohlo by vás zajímat
Takže - pro váš vlastní klid se možná vážně napijte před tím, než si smlsnete na šťavnatých plodech léta. Nejenom, že skvěle chutnají, ony jsou i hodně prospěšné pro naše zdraví. Mohou totiž zlepšit třeba usínání a díky antioxidantům působí preventivně dokonce i proti rakovině. Na další výhody konzumace třešní se podívejte tady:
1. Třešně zdravě zvyšují energetickou hladinu
Vysoký obsah přírodních cukrů obsažených v třešních nám rychle dodá energii a zlepší náladu. Hrstka třešní tak dokáže rychle nakopnout v každém okamžiku.
2. Třešně zlepšují usínání
Pokud máte jakékoli problémy se spánkem, pomůže vám každodenní svačinka v podobě třešní. Ty totiž obsahují melatonin, který zklidňuje a navozuje zdravý spánek.
3. Třešně pro výživu očí
Třešně obsahují velké množství vitamínu A, a to až 20x více než jahody a borůvky. Dále v nich najdeme beta karoten a retinol. Hrstka třešní denně tak udržuje oči zdravé a zrak silný.
4. Třešně jako prevence rakoviny
Třešně obsahují spoustu antioxidantů, které účinně bojují proti zhoubným procesům v našem těle. Chutnější prevenci nemocí byste asi těžko hledali.
5. Třešně zlepšují trávení
Díky vysokému obsahu vlákniny třešně zlepšují trávení a upravují hladinu cholesterolu.
6. Třešně ulevují do bolesti
Třešně obsahují draslík, který zmírňuje bolesti a otoky i svalové křeče. Konzumace třešní je z toho důvodu ideální také před nebo po tvrdém tréninku.
7. Třešně zlepšují mozkové funkce
Třešně jsou právem označovány jako „jídlo pro mozek“. Jejich pravidelná konzumace totiž významně zlepšuje mozkové funkce, zejména paměť. Tajemstvím je vysoký obsah antioxidantů zvaných antokyany.
8. Třešně zlepšují činnost srdce
Třešně významně snižují riziko vzniku nejrůznějších srdečních onemocnění. Skvělý důvod, proč si na nich pochutnávat již od mládí.
9. Třešně mají vysoce protizánětlivé vlastnosti
Třešně se pyšní protizánětlivými účinky – to je skvělá zpráva nejen pro běžce a sportovce, ale také pro lidi trpící artritidou.
Tak co, máte z toho chuť na něco třešňového? Pak si pochutnejte třeba na třešňovém džusu, nebo třešňovém koláči - takovém, jaký miloval agent Cooper v seriálu Twin Peaks. Pár třešňových receptů pro inspiraci najdete tady:
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kedlubny využíváme v kuchyni po celý rok. Rané jemné odrůdy jsou na jaře vítaným zdrojem vitamínů a minerálů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 7 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 8 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 21 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 22 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno 1. 5. 2024 14:30
Hruškový karamel
Přidáno 1. 5. 2024 13:14
Přečtěte si Zobrazit více
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Komentáře
18. 10. 2015 21:08
22. 6. 2015 07:54
.
21. 6. 2015 11:56