Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mléko je vynikajícím zdrojem vápníku a bílkovin – dvou základních živin pro správný růst a vývoj. Dále je bohaté na vitamín D, který nenajdete ani v sýrech, ani v jogurtech. Z těchto důvodů byste si mléko měli dopřávat každý den a začlenit ho do jídelníčku i svých dětí. Konzumace mléka má totiž na jejich zdravotní stav velmi pozitivní vliv!

Mléko je nezbytné pro vývoj nervové soustavy!

Každý pediatr potvrdí skutečnost, že mléko je důležité pro správné fungování a vývoj mozku a nervové soustavy. Obecně prospěšnější je mléko plnotučné, které obsahuje více živin. Záleží však i na stavu a chuti Vašeho dítěte.

Mléko pro silné kosti

Vývoj silných a zdravých kostí určují tři faktory, a to fyzická aktivita, genetika a vápník. Konzumací mléka obohaceného o vápník lze předcházet onemocnění růstu kostí, zlomeninám a dalším zraněním způsobených křehkými kostmi. Mléko navíc obsahuje vitamín D, který napomáhá vstřebávání vápníku.

Mléko pro zdravé zuby

Mléko obsahuje množství živin, které podporují zdravý vývoj zubů. Mléko navíc chrání povrch skloviny před působením kyselých látek a snižuje riziko onemocnění dásní a vzniku zubního kazu. Mnohé maminky navíc tvrdí, že jejich děti pijí méně slazených nápojů, když pijí mléko.

Mlékem proti dehydrataci

Děti jsou mnohem aktivnější než my, a tak je mnohdy problém udržet u nich dostatečný pitný režim. Mléko je vhodnou alternativou, jak zdravě hydratovat. Ale pozor, ani s mlékem se to nesmí přehánět.

Mléko zvyšuje energetickou hladinu

Kromě výše uvedených živin mléko dále obsahuje fosfor, bílkoviny, vitamín A a vitamín B. Mléko tak zlepšuje vstřebávání vitamínů, zvyšuje činnost imunitního systému i energetickou hladinu. Mléko je proto skvělou svačinkou, když se cítíte ospalí a unavení. 

Komentáře

Petra

16. 10. 2015 13:20

tejaja: K poslední Vaší větě - Děláte ale úplně to samé...

tejaja tejaja

15. 10. 2015 15:43

Martinka, ja som mlieková. :-D Od detstva, nepamätám sa, ale naši mi vraveli, že som nič iné ako mliečko piť nechcela. :-) A pijem ho doteraz. Vďaka nemu mám kosti na úrovni 30 ročných ľudí, to mi povedal ortopéd, nie je to môj výmysel. Vďaka mlieku mám aj teraz výbornú zuby, nikdy som nemala nijakú zlomeninu a ani mi nehrozí. A že som teda sekaníc mala dosť, max. to napuchlo, ale kosti vydržali.
Keď bola dcéra malá, po našom vzore ( aj manžel bol vychovaný na mlieku, mali doma kravičku ) pila mlieko denne a v dosť veľkom množstve. Výsledok ? V 40-tke nemá jeden jediný zubný kaz, kosti pevné a silné. Ako mi povedal ortopéd, osteoporóza je nemoc staršieho veku, ktorá sa zakladá v detstve a mladosti. Že mlieko odvápňuje, je blud.
Rovnaký mýtus je o zahlieňovaní, to už by som musela byť ako žabí sliz, samý hlien. Ale je to aj vedecky potvrdené výskumami. Zato sa to šíri ďalej. Škoda.
Ak mám výsledky svojho zdravia také, ako mám, rada budem nielen teľaťom, ale aj mláďaťom všetkých cicavcov. Mimochodom, čo tak kozie mlieko, ktoré má dokázateľne liečivé účinky ? Pomlčí sa o ňom, Martina, však?
Mimochodom, o akom utrpení vravíš ? Aj tvoja mamička trpela, keď dojčila?
Pojem rastlinné mlieko je nezmysel, mlieko je tekutina produkovaní zvieratami, nie rastlinami. A okrem toho, rastliny sú tiež ŽIVÉ. Kde je tvoj súcit k rastlinám ? Tam už súcit neplatí? Prečo?
Kto má pozná, vie, že som obrovský milovník a zapálenec pre prírodu a všetko živé. Ochrana je pre mňa jednou z najdôležitejších vecí a celý život som k tomu viedla nielen vlastnú dcéru, ale aj deti v škole. A dovolím si povedať, že celkom úspešne, niečo v nich ostalo. Ale zároveň zároveň som im vždy prízvukovala, riaďte sa rozumom, nie kadečím, a nie všetko, čo čítate a počujete, musí byť pravda. Overujte si informácie z viacerých zdrojov.
A na záver ma napadá ešte jedno krásne slovo : tolerancia. Že ja niečo nejem, nepijem...ešte neznamená, že to budem sprotivovať iným, napádať ich kvôli tomu a vnucovať im svoje.

spagetka spagetka

15. 10. 2015 13:09

Martina: čím se proboha zvyšuje utrpení zvířat? :-O:-O:-O. Jak známo, kravička, kozička, ovečka má vemeno.
Po napasení se jí mléko vytvoří, tak je to totiž prostě normální. To chcete trápit to zvíře tím, že mu nepomůžete od plného vemene? To je trápení zvířat, protože plné vemeno samici bolí, a ne že se pak mléka napiju. Nebo někdo už vymyslel zvířata bez tvorby mléka? A co mláďata, čím by se živily? Když se telátko napije od kravičky, taky zvyšuje stres své matky? :-O:-O:-O:-O
Mléko dojily a vyráběly z něj výrobky lidé už v pravěku. A zvířata až dodnes jsou tu s námi a evidentně spokojeni, když se o ně chovatel dobře stará, bez stresu a utrpení :yes::yes::yes:

Martina

15. 10. 2015 12:58

spagetka: Tak to ti přeju:-! :no:
Nejenže si zase*reš tělo slizem (kasein, laktóza) ale i odvápníš kosti:-!
Článek je naprostý blud, tlačený do lidí za "komoušů" a přetrvávající dodnes. Kdo chce být nemocný ať pije mléko.
Zdravý a rozumný člověk mléko nepije, už jen proto, že nejsme telata!
Koho to zajímá, tak tady je pravda:
www.revolucni-vyziva.cz/mleko-zdrave-nebo-jed/
Navíc kdo pije mléko podporuje nejen utrpení zvířat, ale také do sebe dostává informace strachu, stresu a smrti!
Lidi, probuďte se! Buďte soucitní a pijte raději rostlinná, nebo oříšková mléka, která si snadno a docela levně můžete vyrobit.

spagetka spagetka

11. 10. 2015 21:14

U nás se denně ty 2-3 litry mléka vypijou :yes::yes::yes:

Severinka Severinka

11. 10. 2015 21:06

Katka B:hm, tak to my s mužem jsme asi telátka,:-O:-O mléko máme rádi a pijeme ho často;-);-):-)):-))

Tereza@hotmail.com

5. 10. 2015 19:11

Katka B: Ano, souhlasím :yes:

Petra

28. 9. 2015 09:56

Katka B: Souhlasím :-)

Katka B Katka B

11. 9. 2015 17:53

Mléko je pro telátka. :-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více