Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zadělávané kuře ve zlaté omáčce: Voňavá sýrová omáčka dá kuřeti nový rozměr chuti, zlatou barvu dodá špetka exotického koření
Zdroj: Toprecepty, mika59

Zadělávané kuře ve zlaté omáčce zní velmi lákavě. Opravdové zlato tam ale nehledejte, jde o kuře se smetanovou omáčkou a sýrem. Servírované s těstovinami dobře vypadá a ještě lépe chutná.

Jak na nejlepší kuře se sýrovou omáčkou

Kuře se sýrovou omáčkou je báječný oběd. Výhodou je i to, že příprava je jednoduchá a netrvá dlouho. Potřebujeme k tomu kuřecí maso, ideálně stehenní řízky. Využít ale můžeme i sušší prsní, které v kombinaci s omáčkou chutnají výborně.

Variantou je i zadělávané kuře. Zadělávání (a nejsou to jen dršťky) je tepelná úprava, při které se vaří všechny suroviny najednou a podle potřeby se pokrm zahušťuje.

V našem případě ale nejprve uvaříme maso doměkka v tekutině. Vývar přecedíme, maso obereme (pokud místo stehenních řízků využijeme polovinu kuřete) a nakrájíme. Jíškou zahustíme vývar a provaříme. Omáčka se dá zjemnit tak, že ji přecedíme nebo přidáme mléko, smetanu, máslo či žloutek. Vrátíme maso, prohřejeme a dochutíme.

Jak se dělá sýrová omáčka

Sýrová omáčka je skvělým řešením, když chceme rychle připravené jídlo. Má několik variant podle sýru, který využijeme. Hodí se sýry niva, hermelín, používají se smetanové sýry, variantou je i blaťácké zlato. Blaťácké zlato je měkký sýr se zlatooranžově zbarveným povrchem. Má sýrově mléčnou chuť, která je mírně nakyslá až trochu navinulá. 

Omáčky různě dochucujeme podle toho, jaký výsledek potřebujeme. Dá se využít muškátový oříšek, variantou je i kurkuma, která dodá pokrmu krásnou zlatavou barvu. Do omáčky patří ještě mouka, vývar a obvykle smetana. Dá se ale připravit i sýrová omáčka bez smetany.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit zadělávané kuře ve zlaté omáčce

Na tři porce si připravte: 2-3 stehenní řízky, 1 mrkev, 1 kousek celeru, 1 malou cibuli, 6 kuliček celého pepře a sůl. Na omáčku: 120 g sýru blaťácké zlato, 1 šalotku, 1 lžíci másla, 2 lžíce hladké mouky, vývar + mléko, 150 g smetany 31%, 4 kuličky nového koření, 1 špetku kurkumy, sůl a mletý pepř. 

Jak na to? Smetanu vyndejte z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso a zeleninu dejte do hrnce a uvařte vše doměkka. Vývar slijte stranou. Maso nakrájejte na kousky.

Omáčku připravte tak, že na kousku másla zpěňte šalotku a zasypte ji moukou. Zalijte vše asi hrnkem vývaru, přidejte nové koření, kurkumu a povařte asi deset minut. Podle potřeby můžete naředit mlékem. Do převařené omáčky nastrouhejte sýr a přilijte smetanu pokojové teploty. Vložte nakrájené maso a krátce ho prohřejte. Omáčku s masem dochuťte pepřem a podávejte s těstovinami, knedlíky nebo domácí noky.

Náš tip: Připravit si můžete i sýrovou omáčku k těstovinám podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více